IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RM Sotheby's привлича погледите с търг на McLaren F1 от 1998 г.

Спортната кола е от частна колекция от 30 автомобила

12:20 | 04.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Спортен автомобил McLaren F1 от 1998 г. в ярък цвят привлича погледите към витрината на Sotheby's в Ню Йорк, бляскав също толкова, колкото скулптурите на Джеф Кунс, пише Bloomberg.

Колата привлича зяпачи – мъже в италиански костюми, кожени якета и лекарски престилки, работещи в близката болница. Това се случва от мига, в който автомобилът се появява в седалището на аукционната къща.

Колата е оценена на повече от 12 млн. долара и е от частна колекция от 30 автомобила, в която влизат девет коли Ferrari, две Lamborghini и две Bugatti. Всички те ще бъдат предложени на търг от RM Sotheby's на 13-и август. Продавачът е анонимен колекционер, базиран във Флорида.

Продажбата ще се проведе в рамките на шест дни в Калифорния. Миналата година продажбите на Bonhams, Gooding & Co и RM Auctions достигнаха почти 400 млн. долара – рекорд, постигнат благодарение на повишението на цените на високия клас колекционерски превозни средства.

„Пазарът остава много силен“, твърди Иън Келър, управляващ директор на RM Sotheby's – която е резултат от решението на Sotheby's от февруари тази година да придобие 25% от RM Auctions. По думите му колекционерите не се колебаят много, а вкусът на по-младите такива се развива.

През май RM Sotheby's събра 54 млн. долара от продажбата на колекцията на един човек, включваща 75 автомобила, посочва Келър. Bonhams постави рекорд миналата година за продажбата на цяла колекция за 65,9 млн. долара. Августовските търгове в Калифорния се очаква да донесат 65 млн. долара и могат да поставят нов рекорд.

Автомобилът McLaren F1 може да отбележи рекорд за този модел. Предишният рекорд за McLaren от 1997 г. е 8,5 млн. долара и е поставен от Gooding през 2013 г.

В момента McLaren F1 е известна като суперкола – най-бързата състезателна кола, която няма позволение да се движи по нормалните пътища. Моделът, който се продава в Калифорния, е хибрид между McLaren F1 и McLaren F1 GTR.

Как изглежда тя можете да видите в нашата галерия.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още