IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Aston Martin преговаря с нови инвеститори

С продажбата на нови акции на компанията ще се осигури финансирането на бъдещото й развитие

15:05 | 29.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новият инвеститор ще помогне на компанията да инвестира в разработването на модели, които да конкурират Bentley и Ferrari. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият инвеститор ще помогне на компанията да инвестира в разработването на модели, които да конкурират Bentley и Ferrari. Снимка: Ройтерс

Британският производител на луксозни автомобили Aston Martin, който е контролиран от кувейтската инвестиционна компания Dar Co., е в напреднала фаза на преговори за продажбата на нови акции на инвеститори, за да си осигури финансиране за бъдещото му развитие, предаде Bloomberg.

Информационната агенция припомня, че още миналата седмица запознати източници, пожелали анонимност, съобщиха, че собственикът на Aston Martin е получил оферти от европейския частен инвестиционен фонд Investindustrial и Mahindra & Mahindra Ltd. (ММ).

Офертата на индийската компания е малко по-висока, отколкото на инвестиционния фонд, информират източниците. Investindustrial обаче планира да използва технологията и авточасти на AMG – звеното на Mercedes- Benz за спортни автомобили.

Aston Martin все още ползва двигателите на Ford, но след продажбата на компанията през 2007 г. изгуби достъп до другите ресурси на американския автогигант.

Британският производител освен това е единствената компания за луксозни автомобили, която все още не е част от световен бранд.

Кувейтската Dar е част от групата, която купи Aston Martin през 2007 г. за 503 млн. паунда. От месеци компанията се опитва да намери инвеститор за производителя на емблематичните спортни автомобили.

Новият инвеститор ще помогне на компанията да инвестира в разработването на нови модели, които да конкурират Bentley и Ferrari. Повечето от моделите на Aston Martin са базирани на същата платформа, която беше въведена в модела DB9 през 2003 г.

Информационната агенция припомня за проблемите на други независими автопроизводители, сред които и Saab, заради невъзможността им да инвестират в нови разработки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още