IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски завод на Opel спира работа до края на годината заради кризата с чипове

Фабриката в Айзенах изгражда компактния SUV Grandland X

22:28 | 30.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна марка Opel ще затвори своя завод в Айзенах, Германия, от следващата седмица до края на годината заради смущенията при доставките, свързани с глобалния недостиг на полупроводници, съобщава Automobilwoche.

В тази фабрика Opel изгражда компактния SUV Grandland X. 

„Производството на Opel Grandland, включително хибридната версия, се планира да започне отново в Айзенах в началото на 2022 г., ако ситуацията при веригите на доставка го позволява“, споделя говорител на Opel. Той не предоставя точна дата за възобновяване на производството.

Планира се работа на намалено работни време за 1300 служители, което ще направи мярката по-приемлива за работниците, добавя говорителят.

Служителите в Айзенах от години призовават ръководството на Opel да добави още модели за производство в завода, но засега техните искания остават без отговор.

Grandland X се изгражда още в бившия завод на Peugeot в Сошо, Франция. Според компанията засега там не се планира прекъсване на производството.

Моделът все още може да бъде поръчан, добавя говорителят на Opel.

Недостигът на полупроводници продължава да принуждава автомобилните производители да редуцират производството.  Volkswagen Group заяви в сряда, че планира да удължи съкращенията на производството в основния си завод във Волфсбург до средата на октомври.

Stellantis спря производството в други свои заводи, включително в Европа и Канада, прогнозирайки, че нарушените операции ще изтрият 1,4 милиона превозни средства от годишното му производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Автомобили виж още

Коментари

Финанси виж още