IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надзорният съвет на Volkswagen все още не може да реши казуса с Херберт Дийс

Въпросът с намерението на главния изпълнителен директор да остане на поста след края на своя мандат ще бъде разискван и през следващите дни

12:36 | 02.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор Херберт Дийс. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Главният изпълнителен директор Херберт Дийс. Снимка: Bloomberg L.P.

Надзорният съвет на германския автомобилен концерн Volkswagen AG приключи тричасово заседание без конкретно предложение за премахване на вътрешнофирменото напрежение заради желанието на главния изпълнителен директор Херберт Дийс да получи удължаване на договора си, съобщава Bloomberg. 

Трябва да се проведат допълнителни разговори преди заседанието на целия надзорен съвет през следващата седмица, споделят източници, запознати с дискусиите. Темата с удължаването на договора на 62-годишния Дийс и разногласията около други ръководни длъжности в групата ще продължи да бъде обсъждана и през следващите дни, добавят източниците, пожелали да запазят анонимност.

По-рано Дийс сподели пред местните  германски медии, че Volkswagen все още се базира на „стари“ структури, които трябва да бъдат променени.

„Вярваме, че в крайна сметка председателят Ханс Дитер Пьоч ще успее да постигне споразумение с всяка страна през следващите седмици“, посочва Хосе Асуменди, анализатор от JPMorgan.

Дийс, който в миналото заема длъжността на главен изпълнителен директор на BWM AG, се опитва да се противопостави на сложната управленска организация на VW, сблъсквайки се в същото време с мощните работнически синдикати, подкрепени от германската провинция Долна Саксония, която е вторият по големина акционер в групата с дял от 20%.

Фамилиите Порше и Пиех подкрепят стратегията на Дийс. Въпреки това австрийският милиардерски клан, който държи 53% от гласовете в борда, има навика да избягва директни конфликти, тъй като синдикатите и Долна Саксония разполагат с право на вето, посочено в разпоредбите на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Автомобили виж още

Коментари

Финанси виж още