IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на коли във Великобритания изостават от тези на останалите европейски пазари

През миналия месец увеличението с 1,3% беше под прогнозираното, съобщиха от Обществото на производителите и търговците на моторни превозни средства

15:58 | 04.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Производители на автомобили от Великобритания заявиха, че ръстът на продажбите през септември е разочароващ в сравнение с други европейски пазари, тъй като потребителите се въздържат от покупките поради несигурността около Brexit.

През миналия месец увеличението с 1,3% беше под прогнозираното, съобщиха от Обществото на производителите и търговците на моторни превозни средства. За разлика от Великобритания, Франция и Германия отбелязаха ръстове от съответно17% и 22%. От началото на годината до сега регистрациите на Острова са намалели с 2,5%.

„Очаквахме да отбележим по-значително увеличение през септември, подобно на това, което се наблюдава във Франция, Германия, Италия и Испания“, казва главният изпълнителен директор на SMMT Майк Хоуз. „Вместо това доверието на потребителите беше подкопано от политическата и икономическата несигурност“, посочва той.

Сега остава по-малко от месец до датата, на която Великобритания трябва да напусне Европейския съюз и не се забелязват перспективи за постигане на споразумение. Осъществяването на развод без сделка може да има силен неблагоприятен ефект върху британската автомобилна промишленост, защото е твърде възможно допълнително да намали търсенето. Производителите предупредиха, че такъв сценарий ще сложи край на доставките тип „точно навреме.“

Пазарът за нови автомобили е намалял с 49 000 автомобила през първите девет месеца на тази година. Единствено електрическите превозни средства отбелязаха ръст в продажбите си. Техните показатели са се утроили до 7704 броя през септември, като водещи по доставки са моделите Tesla Model 3, Nissan Leaf и др. Продажбите на Plug-in хибриди, на свой ред, са нараснаха с по-скромните 23%.

Миналия месец Jaguar Land Rover заяви, че ще затвори британските си фабрики за една седмица през ноември, за да се предпази от прекъсвания на доставките при евентуално осъществяване на Brexit без сделка. Съобщението последва предупреждение от повече от 20 европейски търговски групи, че подобно разделяне ще има „незабавно и пагубно въздействие, подкопавайки конкурентоспособността и причинявайки сериозни необратими щети“.

BMW AG планира да спре производството в завода си в Оксфорд на 31 октомври за два дни и заяви по-рано, че ще намали производството, като премахне една от работните смени в случай на развод без сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Автомобили виж още

Коментари

Финанси виж още