IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2018 г. - най-лоша за китайските пазари от световната финансова криза

Индексът Shanghai Composite завърши годината със спад от 24,6% спрямо края на 2017 г.

21:18 | 31.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Тази година не е добра за китайските фондови пазари. В действителност тя е най-лошата от десет години насам, пише CNBC.

Основният индекс Shanghai Composite приключи борсовата година на ниво от 2493,90 пункта, което е с приблизително 24,6% по-малко спрямо края на 2017 г.

Всички десет сектора в индекса са значително надолу през годината, като информационните технологии се представиха най-зле със спад от 34%, сочат данни на китайската компания за финансови услуги Wind Information.

Дори най-добре представилият се сектор – комуналните услуги, също отбелязва спад от 11%.

Така Shanghai Composite записва най-лошото си представяне от световната финансова криза през 2008 г., когато се срина с над 65%.

Големи загуби записват и другите основни китайски индекси, като Shenzhen Composite се свлече с около 34,44% през 2018 г. спрямо последния борсов ден на 2017 г. Секторите, включени в Shenzhen, също се представят най-зле от 2008 г. насам, когато потънаха с 63%, сочат данните на Wind Information.

Докато индексите в континенталната част  на Китай се сриват, акциите в Хонконг се представят малко по-добре. Индексът Hang Seng отбелязва спад от едва 13,61% за 2018 г.

Търговската война с Вашингтон

Продължаващата търговска война на Пекин с Вашингтон доминираше в медиите през по-голямата част от годината, а китайските пазари бяха подложени на удари и от мерки на властите в страната като намаляване на резервите на банките, които имаха ограничен успех за успокояване на трейдърите.

След поредицата от наказателни мита, които двете страни си наложиха взаимно, американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин се съгласиха на 90-дневна пауза в търговската война в началото на декември.

Икономист прогнозира пред CNBC, че през 2019 г. двете водещи икономики в света вероятно ще постигнат търговско споразумение.

Марк Франклин, старши портфолио мениджър в Conning Asia Pacific, казва, че подобно споразумение вероятно ще има три аспекта.

Първо, намаляване на вносните мита върху някои американски стоки. Второ, инвеститорите трябва да очакват обещания за купуване на по-голямо количество американски земеделски и енергийни продукти. Трето, вероятно ще има известно ограничаване, но не и отказ от стремежа на Китай да се превърне в световен лидер в производството на високи технологии, т. нар. политика Произведено в Китай 2025.

Вътрешни икономически проблеми

Извън търговските проблеми със САЩ икономиката на Китай също проявява признаци на забавяне, като през декември производственият сектор се сви за първи път от над две години, сочат данни на правителството.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI в промишлеността достигна ниво от 49,4 пункта, като не отговори на очакваното ниво от 49,9 пункта от анализатори, участвали в допитване на Ройтерс. Равнище над 50 пункта означава ръст, а ниво под 50 пункта е сигнал за свиване.

Още преди ескалацията на търговското напрежение със САЩ тази година Пекин вече опитваше да се справи със забавянето на икономиката си след три десетилетия на силен растеж.

„Кутията с инструменти става все по-празна“ за  китайските власти, казва Фредерик Нюман, ръководител на азиатските икономически изследвания в HSBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още