Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

АЕЦ „Фукушима“ продължава да буди тревога в навечерието на Олимпиадата

Някои спортисти планират да носят свои собствени радиационни детектори, както и храна по време състезанията в Япония

АЕЦ „Фукушима“ продължава да буди тревога в навечерието на Олимпиадата

Снимка: Ройтерс

Между сградите на японската атомна електроцентрала „Фукушима“ на север от Токио, работници в защитни костюми продължават да отстраняват радиоактивен материал от реакторите, които се стопиха след земетресение и последвалото го цунами, нокаутирали мощностите и охлаждането на централата преди близо девет години, пише Ройтерс.

По време на обиколка на централата, разположена на 3,5 милиона квадратни метра (865 декара), екипът на Ройтерс забеляза гигантски дистанционно управлявани кранове, демонтиращи изпускателна кула и други конструкции в силно радиоактивната зона, докато отработеното гориво бива отстранявано от реактора.

Служители на оператора Tokyo Electric (Tepco), който е собственик на централата, също показаха на Ройтерс нови резервоари, които имат за цел да съхраняват непрекъснато растящото количество замърсена вода. 

Още по темата

Около 4000 работници са ангажирани с почистването, мнозина носят защитна екипировка, въпреки че повече от 90% от централата се счита за слабо радиоактивна и не са необходими допълнителни предпазни мерки.

Работата по „запечатването“ на централата е отнела почти десетилетие, като в същото време Токио продължава да се подготвя за домакинството на предстоящите Олимпийски игри това лято.

Натрупването на замърсена вода е преломен момент в прочистването на АЕЦ „Фукушима“, като този процес вероятно ще продължи десетилетия и тревожи съседните страни. През 2018 г. Tepco заяви, че не е успял да премахне всички опасни материали от водата - и на площадката липсва място за резервоари за съхранение.

Длъжностните лица, които наблюдават работата на групата експерти, разглеждащи въпроса със замърсената вода, заявиха, че вариантите за изхвърляне на водата трябва да бъдат ограничени до два: или водата да бъде разредена и изхвърлена в Тихия океан, или да бъде оставена да се изпари.

Японското правителство може да вземе решение по този въпрос в рамките на месеци, като изпълнението на един от двата варианти би отнело години, посочват експертите.

 „Олимпийските игри идват, така че трябва да се подготвим за това. Tepco трябва да разкрива цялата информация не само за местните общности, но и за другите страни и особено на онези хора, идващи от чужбина“, казва Джоджи Хара, говорител на енергийната компания, който придружава екипа на Ройтерс по време на обиколката.

Tepco е открила англоезични акаунти в Twitter и Facebook, добавя той. Компанията също така се подготвя да представи основна информация за извънредни ситуации на корейски и китайски.

Спортисти от поне една страна, в случая Южна Корея, планират да носят свои собствени радиационни детектори, както и храна по време на Олимпийските игри.

Игрите по бейзбол и софтбол от спортното събитие ще се играят в град Фукушима, на около 60 км (38 мили) от авариралата ядрена централа.

Когато Токио спечели домакинството за летните олимпийски игри през 2013 г., премиерът Шиндзо Абе заяви, че АЕЦ „Фукушима“ е „под контрол“.

През 2016 г. японското правителство изчисли, че общите разходи за демонтаж на централата, обеззаразяване на засегнатите райони и обезщетения ще достигнат 21,5 трлн. йени (195 млрд. долара) - приблизително една пета от годишния бюджет на страната по това време.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
"3,5 милиона квадратни метра (865 декара)"
Квадратните метри и декарите се различават с 3 нули.
3,5 млн кв. метра = 3,5 хиляди декара.
Има ли редактор на борда?
0
 
0
 
1
преди 2 месеца
Щом във Фокушима може ,в Чернобил не може ли ?

Още от Азия
Азиатските борсови индекси завършиха седмицата без единна посока