IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AES отваря вратата за вноса на американски втечнен газ във Виетнам

Компанията, която има въглищна централа в България, от години анонсира ориентацията си към нови технологии

12:14 | 28.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската AES Corp. ще подпише договор за изграждането на терминал за внос на втечнен природен газ и електроцентрала във Виетнам, съобщава Ройтерс, цитирайки държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Инвестицията е на стойност 2,8 млрд. долара.

Сделката, която вече е одобрена от виетнамските власти, отваря вратата за вноса на втечнен газ от САЩ за нуждите на бързорастящата икономика на страната. Това може да доведе до милиарди долари приходи за американските компании, коментира още Помпео.

Виетнам вижда втечнения газ като основен енергиен източник и планира изграждането на редица централи, използващи суровината. Първата ще заработи през 2023 година.

AES Corp. е собственик на въглищна топлоцентрала в България - ТЕЦ AES Гълъбово, но от години анонсира, че ще се обърне към новите, по-чисти технологии.

В края на 2017 година от компанията коментираха, че развитието на подобни проекти у нас зависи изцяло от пазарната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още