Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Афганистан е загубил половин милион работни места под управлението на талибаните

Международната организация на труда очаква този брой до надхвърли 900 хил. до средата на годината

Афганистан е загубил половин милион работни места под управлението на талибаните

Снимка: Bloomberg LP

Афганистан е загубил над половин милион работни места, откакто талибаните завзеха властта в страната, а последвалата икономическа криза се очаква да увеличи този брой до над 900 хил. до средата на тази година, сочи оценка на Международната организация на труда (МОТ), цитирана от Bloomberg.

Заетостта в Афганистан е спаднала с 8% през третото тримесечие на миналата година, което отразява отпадането на работни места на фона на икономическата несигурност, обгърнала страната, пише в изявление на МОТ от сряда. Най-тежко засегнати са жените, чието ниво на заетост се е свило с най-малко 16%.

"Ситуацията в Афганистан е критична", казва Рамин Бехзад, старши координатор на МОТ за страната. "Въпреки че приоритетът е да се посрещнат непосредствените хуманитарни нужди, трайното и приобщаващо възстановяване ще зависи от хората и общностите, които имат достъп до достойна заетост, поминък и основни услуги", посочва той.

Още по темата

Кризата със заетостта увеличи проблемите на афганистанската икономика, след като талибаните поеха властта в средата на август миналата година. ООН изчислява, че повече от половината от близо 40 млн. души в страната са изправени пред остър глад, като 1 млн. деца са изложени на риск да умрат с настъпването на суровата зима. До средата на 2022 г. 97% от населението може да живее в бедност спрямо около 72% през 2020 г.

Ходът на талибаните да ограничат жените от работа може да струва на слабата икономика на страната до 1 млрд. долара, или 5% от брутния вътрешен продукт, заявиха по-рано от Програмата за развитие на ООН. Ключови сектори, включително селското стопанство, държавните служби и строителната индустрия, са опустошени, откакто талибаните поеха контрола, казват от МОТ.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Икономисти понижават прогнозите си за растежа на Китай