IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агонията на изоставените в Афганистан

Западът е длъжен да помогне на своите лоялни „агенти на промяната“ в азиатската потънала в конфликти държава, пише Леонид Бершидски

15:44 | 21.08.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Докато на летището в Кабул се разгръщат сцени на безумен хаос, някои от нас ги гледат с изстинали сърца и скръб, други са разтревожени и предпазливи. („Вдигнете ръка, ако искате този самолет да кацне във вашия град“, написа в Twitter водещият на Newsmax Стив Кортес.)

 

Има и трета група, която не може да скрие злорадството си. Това са звездите пропагандисти на руския режим, които не празнуват толкова победата на талибаните или дори поражението на врага на режима на Путин, Америка, но честно казано се наслаждават на ужасното положение на афганистанците, които се опитват да избягат, но са изправени пред неспособност, а често и откритото нежелание на Запада да ги приеме в разумно количество, пише в свой коментар за Bloomberg Леонид Бершидски.

„Именно тези, които помогнаха на Stars and Stripes („Звезди и ивици“, символ на американското знаме – бел. ред.) да постигнат своите безумни цели, падат от излитащи самолети, когато им се счупят ноктите, с които конвулсивно са се вкопчили в метала“, пише Маргарита Симонян, главен редактор на руската правителствена пропагандна мрежа RT, в своя канал в Telegram. „Урокът: не помагайте на" Звезди и ивици ". Те ще се възползват от вас и след това ще ви изоставят“.

Когато Виктория Никифорова, коментатор на руската държавна информационна агенция РИА Новости, изстреля подобен пропаганден залп срещу САЩ и „верните на Америка колаборационисти“, тя сякаш говореше повече за прозападната част на руската интелигенция, отколкото за афганистанската военни преводачи:

„Първоначално те просто се позиционират като привърженици на прогресивна глобална програма. Така да се каже, активисти, борци за всичко добро срещу всичко лошо. Много от тях вършат тази прекрасна работа през целия си живот и се смятат за честни хора. Но някои от тях в един момент изведнъж осъзнават, че тяхната собствена страна и нейният упорито заблуждаващ се народ са най -големите врагове на този прогрес“. 

„И тогава“, продължава Никифорова, „те започват да мечтаят за американски танкове по улиците на градовете си - но те са обречени, защото САЩ никога няма да действат вместо тях. Те могат да консумират веганско лате и да говорят английски като завършили Оксфорд, но това няма да накара западните им колеги да ги смятат за равни на тях. Ако е необходимо, те ще бъдат унищожени със същото безразличие като останалата част от населението и предадени с невероятен цинизъм“.

Посланието е ясно насочено към руските независими журналисти, които вече са обявени за „чуждестранни агенти“ или които живеят в страх от подобно съобщение; за онези местни активисти, които са били подпомагани от чуждестранни субсидии за изпълнение на образователни програми; за проамерикански и проевропейски политици в Украйна, Прибалтика, Грузия и Молдова. Това съобщение гласи: „Не забравяйте, че САЩ и техните западни съюзници ще напуснат в най -лошия за вас момент и ще ви оставят в безнадеждно преследване на последния им отлитащ самолет“.

Последна актуализация: 07:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 2
markov
преди 2 години
Баси помията. Бойчо получи ли си поне 30-те сребърника за тази глупост ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Няколкото вюирисани уша.нкаджии пак се запенили от яд и злоба. Таварищи, дядовците ви умряха с тия приказки за САЩ, после бащите ви, след това и вие. Лузъри чистокръвни. В живота скъсани мишлета, а тук клавиатурни нинджи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 4
Варненец
преди 2 години
Русия, по-точно СССР строеше училища, болници, даваше права на жените и девойките, а ФАЩ снабдяваха със "Стингъри" талибани=муджахедини=Ал Каеда, за да сломят врага си. Сега - без намесата на Русия - САЩ потънаха в блатото. А Европа я чака нова вълна от ислямисти, милион пъти по-опасна от Ковида.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
Варненец
преди 2 години
Статията е смешна. Какво общо има Русия със страха на американците и провала им?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
scott
преди 2 години
Превод с росиянского?ТАЗ СТАТИЯ НАИСТИНА МЕ ЯДОСА!САЩ ти инвестират в страната 3 трильона, ти ги влагаш у макови полета и виртуални войноци, че и си тарикат - живееш под дъжд от пари и постоянно се занимаваш с мушенгии, рекет и изнудване.Резултата: еми тез трилки не ПОРОДИХА бизнеси, котио легално да връщат средцтва към бюджета на САЩ. Когато един бизнес ти носи само загуби и главоболиа, той се ЛИКВИДИРА. Може би, САЩ са мислиил, че оставят там жизнено прокси, което ще поддържа приятелски отношения и ще запази базата в "Баграм"? Е, видя се, че ултратарикатие просто им се изсмяха в лицето и сега ше продължът в шуробаджанащина и мушенгии. Браво на тех."Агентите на промяната" се оказват псевдоягенти, работещи за двете страни и за себе си: едновременно. Затова и требва да бъдат оставени на заколение.Никой исламист не отива в християнска общност, за да се интегрира, а за да проведе исламизация там. Даже подозирам, че моллите ги пращат с партийни поръчения, да цъкат кат бомби, а да се прават на торти. Играха играта там, защо да не я играят и тук? ТИБЕРИЙ, изправен пред подобна варварска дилема просто щеше да НАРЪСИ ТЕРИТОРИЯТА С 10-15 АТОМНИ БОМБИ. И край с подигравкита към величието на Рим и попълзновенията на варварите.ОПЛАКВАЙ КАТО ЖЕНА, КРЕПОСТТА, КОЯТО НЕ ЗАЩИТИ КАТО МЪЖ. Тез, муджефидиноподобните, не се биха, загубиха си тариториите, не заслужиха уважение. ХЕДШОТ И ШЪТДАУН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
е и помиарите трябва да ядат хляб в тая криза..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
terziеv
преди 2 години
Бойчо се отчете с русофобската статия. Предполагам, че не е било лесно да се намери за превод текст по темата, в който да има връзка между Афганистан и руските "независими медии и изобщо половината да обяснява колко лоша е Русия. Колко евтино се продавате, не е истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
бих искал да добавя към плюскачите - военните и военно-промишления комплекс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
За да спестя на желаещите четенето на целия пасквил, ще обобщя:- Руснаците са лоши (необяснимо защо, или поне аз не разбрах).- Западът се нуждае от нашествениците талибанци (също неизвестно защо - вероятно за да източват социалната система, да тероризират европейците и да изнасилват жените и дъщерите им). Това е. Долу руснаците, да живеят ислямистите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 2 години
Господа, това, което натворихте само за последните 20 години в Афганистан, Ирак, Сирия, Либия, Украйна, Сърбия и това, което се готвите да натворите напред, ще ви смаже! То вече ви мачка и се чува. Скоро ще разберете какво сте натворили и то в собствените си домове. Вери суун
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още