IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus с поръчка за 2,27 млрд. долара за China Southern Airlines

Поръчката за нови 10 самолета цени да задоволи нарастващото търсене за пътувания в Китай

22:56 | 23.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

China Southern Airlines Co (CSA), най-голямата азиатска авиокомпания по брой самолети, обяви поръчка за закупуване на 10 самолета от Airbus, за да отговори на нарастващото търсене за пътуване в най-населената страна в света, съобщава Bloomberg.

Поръчката на 10 броя от модела се оценява на $2,27 млрд. по каталожните цени, посочи авиопревозвачът в съобщение до фондовата борса в Хонконг в сряда. Компанията очаква самолетите, които ще бъдат доставени между 2017 и 2019 г., да помогнат за 4-процентно увеличение на приходите.

Днешната поръчка е в допълнение към 110-те самолета на стойност 10 млрд. долара, които CSA поръча на Boeing Co през миналата седмица. Все по-голямото разрастване на въздушния транспорт в Азия стимулира продажбите на Boeing и Airbus.

Очаква се Китай да задмине САЩ като най-голям пазар на самолети в света. Икономическото разширяване на страната прави въздушния транспорт все по-достъпен за хората, което кара авиокомпаниите да купуват все повече самолети.

Китай винаги е бил най-големият пазар за A330 с широк корпус на Airbus. Очакваше се китайските авиолинии да направят нови поръчки на модела, особвено след като миналата година Airbus заяви, че ще разработи регионален вариант на самолета, предназначен за китайския пазар.

За Airbus запълването на дупки в производствената линия от подобрени самолети е от ключов интерес. Конкурентната компания Boeing е изправена пред подобно предизвикателство с най-продавания си модел 777-300ER.

Мoделът А330 е единственият самолет с широк корпус на Airbus, който е напът да премине границата от 1000 доставки. Boeing вече достигна този праг с неговите модели 767, 777 и 747. A330 е първият модел с широк корпус, от който се продават 10 самолета на месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още