IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на азиатските доставчици на Apple отчитат масови понижения

Докладът на Bloomberg повлия на всички основни пазари в Азия, докато в САЩ продължават дискусиите около шпионските микрочипове

08:55 | 05.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на основните доставчици на оборудване на Apple в Азия отбелязват голям спад в петък на фона на съобщението на Bloomberg, в което се твърди, че китайски чипове са открити в оборудването в центровете за данни, използвани от редица технологични компании, сред които Amazon и Apple.

В Япония акциите на производителя на електронни части TDK се понижиха с 4,46%, докато книжата на доставчика на компоненти Murata Manufacturing бележат спад с 3,09 на сто, съобщава CNBC.

В Южна Корея акциите на LG Display също се търгуват по-ниско, като понижението при тях е с 2,63%. Единствено Samsung Electronics отчита повишение в стойността на своите книжа с 0,22% заради изявлението, че оперативната печалба на компанията за третото тримесечие е достигнала рекордно високи нива. 

Спадът се наблюдава и на тайванските пазари, където основният производител на микропроцесори Taiwan Semiconductor също отчита обезценяване на ценните книжа с 1,97 на сто, докато тези на Largan Precision спадат с 5,53%. 

Книжата на Lenovo понижиха стойността си с 23 на сто - най-големият спад от 2009 г. насам, докато пазарът остава несигурен дали компанията ползва от предполагаемо компрометираните чипове, заяви пазарният анализатор Софи Камарудин, Bloomberg Хонконг, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Листнатите в Хонконг акции на китайския производител на телекомуникационно оборудване ZTE Corp са загубили 14% от стойността си. 

"Проблемите в технологичния сектор отново са на фокус, предизвикани отчасти от съобщение на Bloomberg за хардуерна хакерска атака на Китай срещу 30 американски компании", каза още Софи Камарудин от Bloomberg Хонконг.

Пониженията на пазарите в Азия следват доклада, публикуван в четвъртък от Bloomberg BusinessWeek, в който се твърди че оборудването на центровете за данни, използвано от редица американски компании, би могло да бъде уязвимо за шпиониране от страна на китайското правителство с помощта на микрочипове, поставяни към произведеното в азиатската страна оборудване от сървърната компания Super Micro, която сглобява машини, използвани в центровете за данни. Чиповете, за които Bloomberg твърдят, че съществуват, са били обект на строго секретно държавно разследване, започнало още през 2015 г., са били използвани за събиране на данни за интелектуална собственост и търговски тайни от американски компании.

Мисля, че това е естествен рефлекс на пазарите спрямо тази новина, който ще има моментен ефект

Според някои борсови анализатори обаче сегашното негативно движение на акциите на пазарите няма да продължи дълго.

„Мисля, че това е естествен рефлекс на пазарите спрямо тази новина, който ще има моментен ефект“, смята Лио Сун, специалист по технологични и потребителски стоки към The Motley Fool, добавяйки, че информацията засяга сървърните чипове, не компонентите за iPhone.

Сун смята, че докладът на Bloomberg вероятно ще послужи като импулс за американското правителство да „цитира този инцидент, за да накара Apple да премести продукцията си обратно в САЩ и да използва американски компоненти.

„Все пак се съмнявам Apple да се съгласи, тъй като разходите ѝ ще се повишат значително, но това може да накара инвеститорите да избегнат нейните доставчици от Азия, докато не бъде решен този въпрос“, добави Сун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още