Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Акциите на Razer поведоха спадовете на борсите в Азия

Във фокуса на пазарите попаднаха и новите данни за фабричната активност в Китай

Акциите на Razer поведоха спадовете на борсите в Азия

Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето основни борсови индекси от Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията със спадове, водени от поевтиняването на акциите на производителя на гейминг хардуер Razer, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 се понижи с 0,65% до 27 753,37 пункта.

Континенталният китайски индекс Shanghai composite отчете спад от 0,09% до 3573,84 пункта.

В понеделник бяха публикувани данните за фабричната активност в Китай, която отново се свива през ноември, след като по-слабото търсене, спадът в заетостта и по-високите цени са натежали на производителите.

Индексът PMI на мениджърите по поръчките в производството на Caixin/Markit е спаднал до 49,9 пункта през ноември спрямо 50,6 пункта месец по-рано, съобщава Ройтерс. Очакванията на анализаторите в анкета на изданието бе за 50,5 пункта. Границата от 50 пункта разделя свиването от разширяването на месечна база.

Хонконгският показател Hang Seng записа ръст от 0,55% до 23 788,93 пункта.

Книжата на Razer, търгувани на борсата в Хонконг, поевтиняха със 7,87 на сто, след като стана ясно, че консорциум, воден от висшия мениджмънт на компанията, планира да я оцени на до 35 млрд. хонконгски долара (4,5 млрд. щатски долара) в рамките на сделка, която ще свали дружеството от борсата.

Председателят Мин-Лиен Тан и неизпълнителният директор Калин Лим, с комбиниран дял от близо 60% в Razer, водят група, която ще предложи по 2,82 хонконгски долара на акция за сделката, което е с 5,62% повече спрямо цената на акциите на компанията от последната сесия.

Южнокорейският измерител Kospi напредна с 1,57% до 2945,27 пункта.

Австралийският бенчмарк ASX 200 отчете спад от 0,15 на сто до 7225,2 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание на данните за търговския излишък на Австралия, който през октомври достига 11,22 млрд. австралийски долара (7,97 млрд. щатски долара) на сезонно коригирана база. Това е повече от оценката на анкетирани от Ройтерс икономисти за излишък от 11 млрд. австралийски долара.

Регионалният индекс MSCI, който изключва търговията в Япония, нарасна с 0,63%.

Във фокуса на пазарите попадна и т.нар. „Бежова книга“ на Федералния резерв на САЩ. Според американската централна банка икономиката на САЩ наскоро расте със скромни до умерени темпове. Очакванията за близкото бъдеще остават положителни като цяло в повечето райони на Фед. В доклада, който се основава на икономически контакти от регионите, Фед също така посочва, че затрудненията в доставките и недостигът на работници причиняват ценови натиск. Цените са се повишили с умерен до стабилен темп, а инфлация се наблюдава в цялата икономика.

На петролните пазари цената на сорт Брент нарасна с 1,41% до 69,84 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек петрол WTI поскъпнаха с 1,39% до 66,48 долара за барел.

Доларовият индекс достигна ниво от 96,116 пункта. Японската валута се търгуваше при 113,25 йени за долар, докато австралийският долар се разменяше срещу 0,7107 щатски долара.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Индексите в Азия завършиха разнопосочно след волатилната сесия на Wall Street