IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Takeda одобриха придобиването на Shire за 59 млрд. долара

Предвиденото закупуване на ирландската компания ще увеличи значително дълга на Takeda

16:25 | 05.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акционерите на японската фармацевтична компания Takeda Pharmaceutical одобриха в сряда придобиването на ирландското публично дружество Shire за 59 млрд. долара, създавайки по този начин глобална сила със стабилен канал за доставки, който обаче ще бъде натоварен с огромен дълг, съобщава Ройтерс. 

По този начин Takeda ще се присъедини към 10-те най-големи световни фармацевтични компании и ще придобие опит в областта на редките заболявания чрез въпросната сделка, която се явява най-голямото придобиване на чуждестранно дружество от представител на японския корпоративен свят.

Но с придобивката Takeda ще се превърне и в една от компаниите с най-голям дълг, като освен издаването на нови акции, дружеството е обезпечено и с 30,9 млрд. долара под формата на банкови кредити.

Високите нива на задлъжнялост на компанията бяха основен проблем за акционерите преди да вземат решението за придобиване на извънредна среща в Осака.

Около 90% от акционерите одобриха сделката, въпреки тези притеснения.

Акциите на Takeda поевтиняха с около 25 на сто, откакто компанията разкри своя интерес към придобиването на Shire през март тази година.

Днес фармацевтичното дружество приключи сесията с повишение от 1% в стойността на своите книжа.

„Искам да запазя своите акции в Takeda и в бъдеще, но сега съм притеснен за продължаващия спад в стойността на книжата“, заяви Сатоши Ито, 70-годишен акционер в дружеството, който се е въздържал по време на гласуването.

Малка група от инвеститори, включително и потомци на основателя на компанията, активно се противопоставиха на сделката.

„Ние категорично се противопоставяме на това придобиване, тъй като финансовите рискове са твърде големи, а очакваните ползи са значително ограничени“, заяви Казухиса Такеда, бивш директор на компанията и член на фамилията, поставила нейните основи.

„Вярвам, че сливанията и придобиванията са абсолютно необходими за бъдещето на Takeda, но закупуването на Shire не е правилното решение“, добави още той.

Главният изпълнителен директор на японската компания Кристоф Вебер обеща да превърне сделката в печеливша чрез редуциране на разходите. Той предвижда годишни спестявания в размер поне на 1,4 млрд. долара само три години след приключване на сделката и очаква да увеличи основните приходи значително от първата година след придобиването.

Takeda също така възнамерява да продаде неосновни активи в размер до 10 млрд. долара, за да покрие своя дълг.

Според анализаторите компанията няма особено голям избор, освен да търси растеж извън граница.

Дори при придобиването на Shire някои специалисти смятат, че Takeda все пак трябва да засили своите операции при експерименталните лечения, за да бъде конкурентоспособна в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още