Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Америка трябва да е готова за войната на изкуствения интелект

Китай е насочил поглед към САЩ и вече е извлякъл част от най-чувствителната информация за американския народ и военните

Америка трябва да е готова за войната на изкуствения интелект

Снимка: gettyimages

Потенциалните ползи от изкуствения интелект (AI) са гръмко огласявани, за да чуят всички. Опасностите обаче се обсъждат тихо сред експертите по национална сигурност. Дойде време за включване на широката общественост в дискусията, пише за Wall Street Journal Саманта Равич, председател на Центъра за кибер и технологични иновации към Фондацията за защита на демокрациите. 

Още по темата
Ползите са примамливи. С AI бъдещето обещава по-голяма продължителност на живота, повишена производителност и по-добро запазване на ценните ресурси. Ще можете да направите снимка на бенка на крака си и да я изпратите по електронен път на дерматолог, който ще използва дълбоки невронни мрежи, за да определи дали става въпрос за рак на кожата. Датчиците и дроновете, базирани на данни, ще определят идеалното количество пестициди и вода за насърчаване на разнообразието в селското стопанство и противодействие на засяването с една култура. AI революцията в транспорта ще възвести ерата на автономни самолети, влакове и автомобили. Ще бъде създавана музика не само за подобряване на настроението, но и за стимулиране на сърдечният ритъм и мозъчната дейност.

Но вече трябва да знаем, че напредналите технологии могат да се използват и за лоши цели. Най-неблагопрятните сценарии, обрисувани тихомълком, произтичат от злонамерени участници, които придобиват контрол върху огромни масиви от данни, които ще обучават машините да изчисляват по-бързо, по-добре и може би с повече проникновение.

В момента тече ожесточено съревнование между САЩ и Китай за това кой ще доминира в тази нова област. Китайската комунистическа партия обяви, че Пекин ще стане световен лидер в AI до 2030 г. Китай вече работи усилено, изграждайки 5G мрежи по целия свят и стартирайки нова криптовалута като част от „еко-политическа” стратегия за изграждане на свят, който ще му позволи да контролира огромни количества информация и да я използва за политическа и икономическа изгода. Пекин вече трупа огромно количество данни за своите 1,4 милиарда души, които не разполагат с права за поверителност при комунистическия режим.

Въпреки това Пекин не е доволен. Той е насочил поглед към САЩ и вече е извлякъл част от най-чувствителната информация за американския народ и военните. Това включва повтарящи се атаки от 2013 г. насам върху медицински системи и бази данни, както и десетгодишните опити за изтегляне на информация от базата данни на американския флот за техническото обслужване на корабите и имената и личните данни на 100 000 от неговия персонал.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

11
 
8
 
3
преди 3 месеца
PISA: куда движется мировое образование

https://www.km.ru/v-rossii/2019/12/13/obrazovanie-v-rossii/864008-pisa-kuda-dvizhetsya-mirovoe-obrazovanie
14
 
18
 
2
ivailojelyazkov до: дядя Вова
преди 3 месеца
партенко! в северна монголия цъфти ли младежта? аре чупка е елтън джон
17
 
10
 
1
преди 3 месеца
PISA - изследване за това, колко са адекватни младежите на тема:
четене с разбиране, естествени науки и математика.
В САЩ много 15 годишни са на ниво 10.
На тема естествени науки и особено математака са зле!
Как да стане?

Още от Азия
Волатилността в Азия продължава и в началото на второто тримесечие