IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските компании все още гледат с оптимизъм към бизнеса в Китай

Близо 70% от компаниите, членуващи в Американо-китайският бизнес съвет, посочват, че са оптимисти за петгодишните бизнес перспективи в Китай

19:59 | 14.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Четейки туитовете на президента на САЩ Доналд Тръмп, човек може да си помисли, че отношенията между САЩ и Китай са максимално обтегнати. Но за американските компании, които правят бизнес в Китай, нещата не са толкова лоши, показа проучване.

Американо-китайският бизнес съвет установява, че близо 70% от дружествата, които членуват в него, са оптимистични по отношение на петгодишните бизнес перспективи в Китай, съобщи групата, цитирана от Nikkei Asia Review. 

Проучването показа, че 83% от компаниите смятат Китай за основен приоритет за своята глобалната стратегия или поставят страната сред първите пет. В същото време 86% от над 200 компании, членки на организацията, съобщиха, че двустранното търговско напрежение се е отразило върху бизнеса им в Китай.

Отразявайки дългосрочното доверие в китайския пазар, 87% от компаниите съобщават, че не планират преместване на производството извън страната, докато само 4% заявяват, че са се преместили или планират да преместят операциите си в САЩ. Останалите 11% отчитат скорошно или планирано преместване на производството в други части на света, като Тайланд и Мексико са най-често посочваните дестинации.

Доходността е ключов фактор за дългосрочната увереност в китайския пазар. Проучването показа, че 91% от компаниите смятат, че китайските им операции са печеливши, макар и с по-нисък марж отпреди. През 2019 г. 69% от американските компании заявиха, че са наблюдавали растеж на приходите, което е спад от 79% през 2018 г. и 87% през 2017 г.

Търговската сделка от първа фаза, подписана през януари между Пекин и Вашингтон, също е повишила доверието на американските компании, като 88% от тях отчитат положителна или донякъде положителна следа от споразумението. Относно изпълнението на търговската сделка, 35% от дружествата остават неутрални по въпроса, като предполагат, че мнозина все още чакат да видят дали задълженията около търговска сделка ще бъдат изпълнени.

Проучването е проведено от края на май и през юни. Оттогава администрацията на Доналд Тръмп се фокусира допълнително върху проблемите с Китай, особено в технологичния и финансовия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още