IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amnesty: Иран осъжда на смърт малолетни

В момента поне 49 правонарушители под 18 години очакват екзекуцията си

17:53 | 26.01.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В Иран десетки младежи са заплашени от смъртна присъда. В момента поне 49 правонарушители под 18 години са осъдени на смърт и очакват екзекуцията си, посочва се в доклад на правозащитната организация Amnesty International.

За някои от тях се предполага, че са в затвора от години. Реалните числа биха могли да бъдат много по-големи, пояснява Amnesty. Това хвърля светлина върху „срамното незачитане на правата на децата" в Иран, коментира говорителят на Amnesty Саит Бумедуха в прессъобщението на организацията.

Въпреки неотдавнашната съдебна реформа, иранското право позволява осъждане на смърт на момичета на възраст над 9 години и момчетата над 15 години. Само между 2005 г. и 2015 г. 73 непълнолетни правонарушители са били осъдени, включително най-малко четирима през изминалата година. Смъртните присъди са произнесени заради престъпления като убийство, изнасилване, трафик на наркотици или заплаха за националната сигурност, а в това понятие влиза и терминът “богохулство”.

Преди две години правителството в Техеран позволи на съдиите да заменят смъртното наказание с друга наказателна мярка в зависимост от духовната зрялост на детето нарушител. Едва след 2015 г. обаче са се разглеждали такива дела в съдилищата за непълнолетни.

Независимо от това Amnesty разкритикува правната система в Иран, като пояснява, че тя все още е далеч от международните стандарти. Организацията призова властите към напълно премахване на смъртното наказание за непълнолетни.

През първите шест месеца на миналата година броят на екзекуциите в Иран се е увеличил драстично. Според Amnesty близо 700 души са били екзекутирани в периода между 1 януари и 15 юли 2015 г. - колкото през цялата предходна година. „Иранските власти трябва да се срамуват, че осъждат стотици хора без никакво зачитане на основните правни процедури", коментира Бумедуха.

Независимо от проблематичното състояние на човешките права в страната в момента президентът на Иран Хасан Рухани се радва на топъл прием в Европа. След сключването на ядреното споразумение и отпадането на санкциите от страна на Запада и двете страни се надяват на изгодно икономическо сътрудничество. В момента Рухани е на посещение в Рим.  

За договорките между Иран и Италия вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Илко
преди 8 години
Нещо за Фащиянската милиция дето екзекутирва играещи си малолетни без присъда?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Все се каня да поставя въпроса...абе защо толкова политически материал публикува Инвестор...мене амстердам ме банна щото пиша за влиянието на ***.дера.стите в съвременния свят в инвеститорски форум , а пък тука политиката си е доста сериозно присъствие !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
"Смъртните присъди са произнесени заради престъпления като убийство, изнасилване, трафик на наркотици или заплаха за националната сигурност, а в това понятие влиза и терминът богохулствоАко и България беше нормална държава и се съдеше и екзекутираше като хората , много старци и деца щяха да са между живите ...а пък кафявата гнус нямаше да е толкоз разпасана !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Това е статия противовес на събитията в Париж, за които никой нищо не каза, а именно, че родителите са против въвеждането на ранното сексуално обучение в детските градини.Иран е една изключително светска държава, още повече че не са мюсюлмани в смисъла, който ни се натрапва!Няма да се учудя, ако снимката е точно от протестите в Париж, които бяха многохилядни.Гледайте в ю-туб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
НПО трябва да бъдат забранени .... защо Амнести не се намеси при Камиларите ?!? Да ходи там да им раздава правосъдие да им резнат и на тях тиквите на площада. Гадове ньедни Петата колона на САЩа ... в Индия, Русия и Китай тея вече не вървят да ходат да се оплачат на Арменския Поп, н ов най-скоро време и в Иран нема да вървят .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още