IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия няма да затяга схемата с въглеродни квоти за големите замърсители

Подобна крачка би била скрит въглероден данък, смята енергийният министър на страната

14:08 | 11.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Австралия няма да затяга схемата за търговия с въглеродните емисии за големите замърсители, каквито призиви има от страна на екологични организации, пише Ройтерс. Страната има механизъм, чрез който се търгуват емисиите парникови газове за компании, емитиращи над 100 млн. тона емисии годишно. Еколози настояват схемата да се разшири и в нея да влязат и тези с над 25 млн. тона годишно.

Австралия често е критикувана за липсата на екологични амбиции. Преди месец организацията Climate Action Tracker я постави в графата със страните, чиито действия са "крайно недостатъчни" в борбата с климатичните промени. В тази графа попаднаха още големите замърсители като Китай, Индия и Бразилия.

Все още няма яснота и какви ангажименти ще поеме страната на предстоящата среща на ООН за климата, която ще се проведе в Глазгоу в края на месеца.

Все пак страната има намерение да представи план за ограничаване на емисиите в Глазгоу, посочва Ройтерс. Премиерът на страната Скот Морисън се опитва да си набави политическа подкрепа за плановете за нулеви въглеродни емисии до 2050 г. и по-амбициозни цели за 2030 г. В момента Австралия е заявила намаление на емисиите с около 26-18% спрямо нивата от 2005 г.

Но дори Бизнес съветът на Австралия, в който членуват най-големите компании от сектори като минната индустрия, газовата и производството на енергия, настоява за по-решителни действия. Според изчисленията им намаление на емисиите с 50% спрямо нивото от 2005 г. до 2030 г. може да се случи, при това с големи ползи за икономиката.

Миналата седмица цената на квотите в Австралия скочи рекордно, но е все още значително под нивото на европейския пазар. В петък (8 октомври) цената на тон емисии достигна 29,50 австралийски долара (21,50 щатски долара). В европейската схема за търговия (ЕTS) тон въглеродни емисии се търгува за около 60 евро.

Енергийният министър на страната Ангъс Тейлър е категорично против да затегне правилата и да включи повече участници в схемата. Според него това е скрит въглероден данък, който ще плащат потребителите и е неприемливо.
Правителството иска да насърчи инициативата, а не да наказва замърсителите, допълва той.

Австралия е четвъртият по големина износител на енергия и според думите на Тейлър усилията на правителството в момента са да бъдат запазени основните индустрии, включително газовата, въглищната, както и тежката индустрия и земеделието. По отношение на целите за опазване на климата страната работи за развитието на водорода, улавянето и съхранението на въглеродния диоксид и други технологии, за да намали емисиите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още