IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия очаквано остави лихвените проценти без промяна

Регулаторът си оставя вратата отворена за облекчения, ако стане необходимо

10:00 | 05.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Австралийската централна банка очаквано остави основния си лихвен процент без промяна във вторник, аргументирайки се с ниската инфлация и като цяло стабилния икономически растеж, съобщи CNBC. Регулаторът си оставя вратата отворена за облекчения, ако стане необходимо. Въпреки че в изявлението на банката не се споменават вътрешнополитически обстоятелства, редица анализатори казват, че резултатът от парламентарните избори през уикенда са били ключови за решението.

„Неясният резултат от изборите ще доведе до пореден период на политическа несигурност в Австралия, което означава, че пазарите ще очакват от заседанието през август понижение от 25 базисни пункта до 1,5%“, казва Бърнард Оу, пазарен стратег в IG.

На вота в събота нито една от големите политически партии не можа да си гарантира 76 от всички 150 места в долната камара на парламента. 

Без значение коя партия формира правителство, икономистите очакват продължителен период на несигурност, който ще натежи на увереността и усилията за поправки в бюджета, както и на реформите в пенсионната система и в жилищния сектор.

Юли е вторият пореден месец, когато централната банка се въздържа да понижава лихвените нива.

През първото тримесечие инфлацията беше 1,3% на годишна база, което е под целевото ниво от 2-3%. През същия период ръстът на заплатите беше 2,1% на годишна база, което е 18-годишно дъно. „Предвид потиснатия ръст в разходите за труд и ниските разходи на глобално ниво, ръстът на потребителските цени се очаква да остане слаб“, пише в изявлението на банката.

„Ако четем между редовете, банката вероятно казва, че ако инфлацията през второто тримесечие остане слаба, тогава тя ще понижи лихвите до 1,5% през август“, коментират икономистите от Capital Economics.

Централните банкери посочват и големите спадове в бизнес инвестициите, но и положителни тенценции като например ръста в заетостта и износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още