Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Австралия подава жалба в СТО заради китайските мита върху износа на вино

Китай наложи митата и ограничи вноса на ключови стоки от Австралия, след като стрната блокира Huawei от изграждането на широколентовата ѝ мрежа

Австралия подава жалба в СТО заради китайските мита върху износа на вино

Снимка: James Bugg/Bloomberg

Правителството на Австралия обяви, че подава официална жалба до Световната търговска организация (СТО) заради наложените от Китай антидъмпингови мита върху австралийския износ на вино, предава Ройтерс.

Това допълнително нагнетява напрежение на фона на търговския конфликт с Пекин.

„Правителството ще продължи енергично да защитава интересите на австралийските производители на вино, използвайки установената система в СТО, за да разреши нашите разногласия“, коментира Дан Техан, министър на търговията, туризма и инвестициите, в съвместно прессъобщение с министъра на земеделието Дейвид Литълпрауд.

Отношенията с Китай, които се влошиха рязко, след като Канбера забрани на Huawei да участва в изграждането на широколентовата мрежа през 2018 г. Австралия призова и за международно разследване на произхода на коронавируса, което допълнително ескалира конфликта между двете страни.

Китай, най-големият търговски партньор на Австралия, отговори, като наложи мита върху австралийски стоки, включително вино и ечемик, и ограничи вноса на австралийско говеждо, въглища и грозде. САЩ определи тези стъпки като „икономическа принуда".

Още по темата

Миналата година Австралия отправи официален апел до СТО с искане за преразглеждане на решението на Китай да наложи солидни мита върху вноса на австралийски ечемик.

Митата върху виното удвоиха или утроиха цената му и направиха китайския пазар нежизнеспособен за износителите, коментира австралийското правителство.

Австралийските винопроизводители са доставили за Китай вина за 9 млн. щатски долара през четирите месеца от декември до март в сравнение с 325 млн. долара година по-рано, показват данните на индустрията. Статистиката потвърждава, че солидните нови мита са унищожили най-големия износен пазар на австралийските винопроизводители.

По-рано през юни премиерът Скот Морисън призова СТО да се справи с конфликта между двете страни и дни по-късно спечели подкрепата на Г-7 за по-твърда позиция срещу нарастващото влияние на Китай върху световната търговия.

В събота правителството заяви, че въпреки жалбата Канбера е готова да си сътрудничи с Пекин. "Австралия остава отворена за директна връзка с Китай за разрешаване на този проблем", коментираха Техан и Литълпрауд в своето съобщение.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Възстановяването на авиоиндустрията подкрепи печалбата на Mitsubishi Heavy