Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Австралия поведе ръстовете на борсите в Азия днес

Японските индекси обаче се противопоставиха на общата регионална тенденция и затвориха с понижения

Австралия поведе ръстовете на борсите в Азия днес

Снимка: Ройтерс

Основните борси в азиатско-тихоокеанския региона затвориха предимно с повишения в четвъртък преди публикуването на доклада за седмичния ръст на молбите за обезщетение при безработица в САЩ, информира CNBC.

Австралийският бенчмарк ASX 200 се повиши с 3,46% до 5387,30 пункта, след като акциите на Commonwealth Bank of Australia и Westpac поскъпнаха с повече от 3%.

В континентален Китай показателят Shanghai composite добави 0,37% до 2825,90 пункта. Измерителят Shenzhen composite натрупа 0,85% до 1755,37 пункта. Хонконгският индекси Hang Seng отчете ръст от 1,35% до 24 293,95 пункта.

В Южна Корея показателят Kospi нарасна с 1,61% и  затвори при 1836,21 пункта, след като акциите на автомобилния производител Hyundai Motor поскъпнаха с 7,89%. Индексът Kosdaq добави 1,41% до 615,95 пункта.

Още по темата

Японският бенчмарк Nikkei 225, от друга страна, затвори с понижение от 0,04% при 19 345,77 пункта, а индексът Topix приключи сесията с 0,6% по-ниско при 1416,98 пункта.

Към 11:09 ч. българско време йената се търгува на ниво от 108,91 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,623 за щатски долар.

Днес се очаква да бъде оповестен докладът за ръста на молбите за финансова помощ при безработица в САЩ през седмицата, приключила на 4-и април. Анализаторите смятат, че повече от пет милиона души са подали такива молби през миналата седмица, докато страната продължава да се бори с пандемията от коронавирус.

Хю Янг от Aberdeen Standard Investments смята, че цифрите за безработицата вероятно ще изглеждат „доста зле“.

„Видяхме първоначалните кратки, резки ръстове (при безработицата) и смятам, че всички индустрии оценяват ефекта върху бизнеса си и ще гледат да намаляват разходите все повече и повече“, каза Янг. „Мисля, че положението ще стане доста брутално през следващите месеци“, добави той.

От своя страна в четвъртък ръководството на Централната банка на Южна Корея запази основния институционален лихвен процент непроменен на ниво от  0,75%. Това до голяма степен съответства на очакванията на повечето анализатори, анкетирани от Ройтерс.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Б. Джонсън: Великобритания няма да изостави хората от Хонконг