IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатската банка за развитие e готова да си сътрудничи с AIIB

АБР ще увеличи своя капитал, за да стимулира кредитния си капацитет и за да увеличи помощта за бедните страни

15:30 | 02.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатската банка за развитие e готова да си сътрудничи с AIIB

Азиатската банка за развитие (АБР) е готова да работи с водената от Китай Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (Asian Infrastructure Investment Bank, или AIIB), но при условие, че бъдат постигнати определени стандарти, предава Ройтерс.

От своя страна АБР ще предприеме промени, които трябва да стимулират собствения й кредитен капацитет с милиарди долари.

По време на пресконференция след началото на годишната среща на АБР в Азербайджан президентът на международната финансова организация Такехико Накао заяви, че иска да си сътрудничи с AIIB, но при условие, че бъдат постигнати определени критерии.

„Щастлив съм, че АБР ще си сътрудничи, включително и чрез съфинансиране, с AIIB“, коментира Накао в Баку. „Ако участваме със съфинансиране, ще проучим как се правят нещата, но нямам никакво намерение да понижавам нашите стандарти.“

Четиридневната среща на АБР идва на фона на дискусиите относно бъдещето на новата глобална банка за развитие, след като все повече държави, включително и много от членовете на АБР, заявиха, че ще се присъединят към AIIB.

В петък президентът на АБР Такехико Накао проведе едночасова среща с временния главен секретар на AIIB Лицюн Дзин. Двамата се съгласиха да работят съвместно в Азия, включително чрез съвместно финансиране на инфраструктурни проекти и споделяне на информация.

„Споделихме важността на политиките за защита и безопасност на социалната и околната среда“, заяви Накао по повод срещата.

За да увеличи своя кредитен капацитет, АБР оповести, че прибавя своя Азиатски фонд за развитие към капитала си.

„Вливането ще увеличи общото кредитиране и грантовете на АБР до 20 млрд. долара – с 50% повече от текущото ниво“, гласи становище на институцията.

Помощта на банката за бедните страни ще се увеличи със 70%, а сумата й може да достигне до 40 млрд. долара в следващите години при 23 млрд. долара през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още