Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Азиатската банка за развитие спира кредитирането на изкопаемите горива

Все още няма ясни срокове за този ангажимент

Азиатската банка за развитие спира кредитирането на изкопаемите горива

Снимка: Pixabay

Азиатската банка за развитие (АБР) вече няма да финансира инициативи, свързани с добив на въглища или с проучване на находища на петрол и природен газ, съобщава Nikkei Asia Review. 

Още по темата

Банката, която се фокусира върху изкореняването на бедността в Азия, не предоставя срокове за своя ангажимент. Тя също така излага условия, при които проектите за изкопаеми горива ще продължат да получават финансиране, като например, когато не е налице друга икономически ефективна технология.

Екоактивистите призоваха АБР да прекрати кредитите за целия сектор на изкопаемите горива.

„Проектът на политика за забрана на въглищата закъсня с десетилетие, но все пак помага за изграждането на икономическия аргумент за енергиен преход относно правителствата и инвеститорите“ и ще помогне да се избегнат активи, свързани с въглищата, коментира решението Педро Маниего-младши, от Института за климат и устойчиви градове.

"Ако АБР ще разглежда изкопаемите газове като мост и преходно гориво, тя трябва да определи краен срок за тях“, добавя той.

Създадена през 60-те години на миналия век със седалище в Манила, Филипини, АБР е вляла 42,5 млрд. долара в енергийния сектор в Азия межди 2009 г. и 2019 г., става ясно от публикация на сайта на кредитора.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Регулаторният натиск в Китай натежа върху индексите в региона