IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси не намериха единна посока след новините за БВП на Южна Корея

Настроенията бяха повлияни и от напрежението между САЩ и Китай и надеждите за още фискални стимули

11:39 | 23.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Sanjit Das/Bloomberg</p>

Снимка: Sanjit Das/Bloomberg

Основните борси в азиатско-тихоокеанския регион затвориха сесията в четвъртък със смесено представяне, след като Южна Корея отчете спад в брутния си вътрешен продукт през второто тримесечие, до голяма степен поради рязкото понижение в износа, информира CNBC.

Индексът Kospi в Южна Корея спадна с 0,56% до 2216,19 пункта. Акциите на  Hyundai Motor и Kia Motors поскъпнаха съответно с 5,06% и 2,51%. Показателят Kosdaq се повиши с 0,84% ​​до 801,69 пункта.

Централната банка на Южна Корея публикува данните си за брутния вътрешен продукт на страната за тримесечието, приключило през юни.

БВП на страната е намалял с 3,3% на тримесечна база и с 2,9% на годишна база, съобщиха от централната банка. Въпреки че частното потребление е нараснало с 1,4%, износът от Южна Корея е спаднал с 16,6% заради намаленото търсене на моторните превозни средства, въглища и нефтопродукти.

„Силният спад на износа беше неочакван и въпреки продължаващата фискална подкрепа от страна на правителството, износът в частност зависи повече от възобновяването и възстановяването на световната икономика“, отбелязват анализатори на Citi. „Ние наблюдаваме отблизо случаите на коронавирус в световен мащаб и устойчивостта на възобновяването в големите икономики, за да оценим пътя на икономическото възстановяване занапред“, добавиха те.

От своя страна, Южна Корея до голяма степен успя да избегне строгите национални блокади, наблюдавани в други страни, с цел ограничаване разпространението на вируса. Сеул налага строги мерки за социално дистанциране и провежда масови тестове, за да идентифицира заразени лица. Все пак страната е изправена пред възраждане в случаите, а местните медии съобщават, че заразата е на клъстери като военни поделения и домове за възрастни.

Австралийският бенчмарк ASX 200 затвори с повишение от 0,32% при 6094,50 пункта. Хонконгският индекс Hang Seng нарасна с 0,58%  до 25 185,14 пункта.

В континентален Китай измерителят  Shanghai composite отписа 0,24% до 3325,11, а показателят Shenzhen component записа слабо повишение от 0,03% до 13 661,50 пункта.

Напрежението между Вашингтон и Пекин ескалира, след като американският Държавен департамент нареди на Китай да затвори консулството си в Хюстън, което накара китайското външно министерство да предупреди за твърди контрамерки, ако САЩ не отменят решението си.

„Надеждата за повече фискални стимули в САЩ и оптимизмът за ваксина срещу COVID-19 се сблъскаха с ескалацията на напрежението между САЩ и Китай“, пише Джон Бромхед от ANZ Research.

CNBC съобщи, че републиканците обмислят да удължат обезщетенията за безработица до декември при отпускани 400 долара месечно. САЩ са залети от вълна на безработица, невиждана от десетилетия, докато отделните щати затварят икономиките си за борба с пандемията от коронавирус, която е заразила над 15 милиона души в световен мащаб и е отнела над 620 000 живота.

Борсите в Япония бяха затворени днес заради официален празник.

Към 11:18 ч. българско време йената се търгува на ниво от 107,12 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,716 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още