IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси последваха негативната сесия на Wall Street с нови понижения

Японският индекс Nikkei се срина с над 800 пункта, докато хонконгският Hang Seng отметна 444 пункта от стойността си

11:06 | 25.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските пазари приключиха сесията в четвъртък с големи понижения, следвайки негативните резултати на Wall Street от сряда, съобщава CNBC.

На китайските борси хонконгският измерител Hang Seng завърши деня със сериозен спад от 444,64 пункта, или 1,76%, до ниво от 24 805,14 пункта. 

Континенталният показател Shanghai Composite прибави 0,02% от стойността си, като той е единственият индекс от големите азиатски пазари, който остана на зелена територия, макар и с минимален ръст.

Акциите на китайската авиокомпания Cathay Pacific поевтиняха с 4,71%, след като от ръководството обявиха, че личните данни на около 9,4 млн. пътници са били изтекли в интернет.

В Япония бенчмаркът на сините чипове Nikkei 225 отбеляза понижение от 822,45 пункта, или 3,72%, до 21 268,73 пункта.

Южнокорейският индекс Kospi също приключи със спад от 1,63% до 2063,30 пункта, достигайки годишно понижение от над 16%.

Книжата на Samsung Electronics и SK Hynix отново поевтиняват с повече от 2,5 на сто.

Ръководството на SK Hynix обяви рекордна оперативна печалба за третото тримесечие, която надмина очакванията на анализаторите, но въпреки това компанията не можа да постигне положителни резултати в днешната сесия.

Проучване на Ройтерс показва, че най-вероятно Южна Корея ще отбележи икономически ръст от 0,7 на сто за третото тримесечие спрямо периода април-юни благодарение на държавните стимули и положителните резултати при производителите на микропроцесори, които са основни партньори на големите западни технологични компании като Amazon и Apple.

Информацията се появява на фона на опасенията на политиците около търговското напрежение между САЩ и Китай, което заплашва да навреди сериозно на световната икономика.

Изследването показва, че икономическият ръст в годишен план най-вероятно ще се забави до 2,2 на сто от 2,8% през второто тримесечие на 2018 г.

В Австралия местният показател ASX 200 зачеркна 164,90 пункта от стойността си, завършвайки на ниво от 5664,10 пункта, като компаниите от енергийния сектор загубиха 2,65% от стойността на своите акции, следвани от пониженията при банковия сектор, където книжата поевтиняха с 3,02 на сто.

азия азия

Според изпълнителния директор на Kingston Securities Дики Уонг „никой не може да спре мечия марш на пазарите през октомври“.

Интензивната разпродажба на капиталовите пазари повлия и на цената на петрола. Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през декември поевтиняват с 0,57% до 66,44 долара за барел. При сорта Брент понижението е с 0,54% до 75,76 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още