Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Aзиатските борси приключиха с ръстове в очакване на сделка между Китай и САЩ

Японският измерител Nikkei успя да завърши сесията с ръст от над 500 пункта

Aзиатските борси приключиха с ръстове в очакване на сделка между Китай и САЩ

Снимка: Ройтерс

По-голяма част от основните индекси от Азиатско-тихоокеанския регион приключиха сесията във вторник с повишения, докато инвеститорите очакват търговските разговори между САЩ и Китай да приключат със споразумение преди края на периода на временно примирие, съобщава CNBC. 

Още по темата

Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 прибави 531 пункта към стойността си, като завърши деня на ниво от 20 864,21 пункта. Акциите на Fast Retailing и Renesas Electronics поскъпнаха съответно с 3,01 на сто и 16,26%.

На китайските пазари континенталният измерител Shanghai Composite се повиши с 0,68 на сто до 2671,89 пункта, докато хонконгският показател Hang Seng отчете лек спад от 0,02% до 28 139,28 пункта.

Южнокорейският индекс Kospi отбеляза повишение от 0,45% до 2190,47 пункта. Акциите на Samsung Electronics и SK Hynix поскъпнаха съответно с 2,33 на сто и 2,43%, докато LG Electronics прибави към стойността на книжата си 3,75%.

В Австралия местният показател ASX 200 успя да се възстанови от сесията в понеделник. Той прибави 0,30% към стойността си и приключи деня на ниво от 6079,10 пункта.

Акциите на енергийните компании Santos и Woodside Petroleum поскъпнаха съответно с 1,89 на сто и 0,58%, докато книжата на Beach Energy прибавиха 2,11% към стойността си.

Инвеститорите продължават да следят търговските разговори между Вашингтон и Пекин, които бяха възобновени в понеделник. Очакванията на анализаторите са за постигане на търговска сделка преди изтичането на периода на временното примирие.

„Мисля, че най-вероятният сценарий е споразумение без налагане на повече мита в бъдеще“, смята Дейвид Чу, анализатор в Bank of America Merrill Lynch.

Според него съществува възможност вече съществуващите мита да бъдат запазени без допълнително повишаване на техните стойности.

Проучване на Ройтерс показва, че най-вероятно вносът и износът на Китай за януари ще отбележат нови понижения.

Очаква се вносът в страната да отчете спад през януари от 10% спрямо година по-рано, което ще бъде и най-голямото понижение от юли 2016 г. Износът, от друга страна, ще се свие с 3,2 на сто спрямо януари 2018 г.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Повечето борси в Азия отчетоха спад въпреки надеждите около търговските преговори