IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси се понижиха заради възможното отлагане на търговската сделка

Въпросът беше допълнително усложнен от американския Конгрес, който прие законопроект в подкрепа на протестите в Хонконг

11:41 | 21.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Акциите в Азия приключиха борсовата сесия в четвъртък с понижения в стойностите си, след като се появи информация, че дългоочакваната търговска сделка между САЩ и Китай може да не бъде подписана до края на 2019 г., предава CNBC.

Японският индекс Nikkei 225 се понижи с 0,48% до 23 038,58 пункта, а акциите на Tokyo Electron поевтиняха с 3,44%. Индексът Topix спадна 0,1% до 1689,38 пункта.

В Южна Корея бенчмаркът Kospi регистрира понижение от 1,35% и затвори при 2096,60 пункта, тъй като акциите на Samsung Electronics и SK Hynix поевтиняха съответно с 1,92% и 2,18%.

В континентален Китай индексът Shanghai composite отчете спад от 0,25% до ниво от 2903,64 пункта, а бенчмаркът Shenzhen component се понижи с 0,35% до 9774,44 пункта. Индексът Shenzhen composite също отчете понижение от 0,24% до 1631,24 пункта.

Що се отнася до търговската война между Пекин и Вашингтон, Ройтерс съобщи, позовавайки се на търговски експерти и хора, близки до администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, че завършването на частична търговска сделка може да бъде осъществено през 2020 г. По-рано през седмицата Wall Street Journal съобщи, позовавайки се на бивши служители на администрацията на Тръмп, че продължаващите търговски преговори могат да попаднат в задънена улица.

От своя страна говорител на китайското министерство на търговията каза пред репортери в четвъртък, че Пекин се стреми да постигне единомислие с Вашингтон. Но въпросът беше допълнително усложнен от американския Конгрес, който прие законопроект в подкрепа на протестите в Хонконг. Говорителят на китайското външно министерство Ген Шуанг заяви, че Пекин „осъжда и категорично се противопоставя” на законопроекта, известен като Хонконгския закон за правата на човека и демокрацията.

Хонгконгският индекс Hang Seng спадна с 1,5%, а акциите на китайския технологичен гигант Tencent поевтиняха с 1,85%.

В Австралия бенчмаркът ASX 200 затвори с понижение от 0,74% при 6672,90 пункта. Ценните книжа на Westpac се търгуваха с 1,99-процентово понижение, след като австралийският премиер Скот Морисън призова борда на кредитора да „се замисли“ за бъдещето на изпълнителния директор на банката.

В сряда акциите на компанията поевтиняха с повече от 3%, след като Австралийският регулатор за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма започна процедура за налагане на граждански санкции срещу нея, с аргумента че осъществяваният „надзор над банковото дело и свързаните с него услуги, е недостатъчен“.

Към 11:27 ч. българско време йената се търгува на ниво от 108,50 за долар, а австралийският долар - срещу 0,6804 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още