Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Азиатските борси започнаха март със смесени настроения

Китайския пазар беше подкрепен от позитивни икономически данни

Азиатските борси започнаха март със смесени настроения

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските борси започнаха март със смесени настроения, след като изпратиха февруари със загуби, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове на борсата в Токио Nikei 225 се понижи с 1,56% до 21724,47 пункта. На отрицателна територия се движеха представителите на автомобилопроизводителите, технологичните и финансовите компании. Акциите на SoftBank Group поевтиняха с 1,02%, а на Toyota - с 2,09%. Сред производствените дружества Fanuc отчете спад в цената на книжата си с 1,14%.

В Сидни местният измерител S&P/ASX 200 загуби 0,71% от стойността си до 5973,34 пункта. По-голямата част от загубата се дължи на енергийния подиндекс, който падна с над 2%. Минните компания също бяха в червената зона, като  акциите на Rio Tinto поевтиняха с 4,08%. Банковият сектор също не се радваше на интереса на инвеститорите и ANZ се разписа с движение в посока надолу с 0,86%.

В Хонконг HangSeng заличи по-ранните си загуби и се повиши с 0,23% до 30914,36 пункта. Акциите на China Construction Bank поевтиняха с 0,72%, а на HSBC поскъпнаха с 0,52%. В континенталната част на страната Shanghai Composite се изкачи с 0,44% до 3273,76 пункта.

Пазарът беше подкрепен от данните за индекса на мениджърите по поръчките в промишлеността на китайското икономическо списание „Цайсин“ (Caixin). Индексът достигна 51,6 пункта през февруари, което е над консенсусните прогнози на пазара за 51,3 пункта. Бизнес активността в сектора е на най-високите си нива от август 2017 г.

Борсите в Южна Корея и Тайланд са затворени поради отбелязване на различни национални празници в двете страни.

Азиатските акции приключиха февруари на минус на фона на загубите на глобалните пазари в началото на миналия месец. Месечната загуба на Shanghai Composite и Hang Seng беше съответно 6,4% и 6,2%, което прави февруари най-лошия им месец от повече от две години насам. На месечна база пък Nikkei 225 загуби 7,5% от стойността си.

Февруари беше като цяло волатилен месец за акциите. Основните щатски индекси преминаха през корекция в началото на месеца, понижавайки се с 10% спрямо рекордните си нива от 26 януари. Движението надолу се дължеше на опасенията за ускоряване на инфлацията, които повишиха доходността по държавните ценни книжа и предизвикаха волатилност след година на безпрецедентно спокойствие.

По-рано през седмицата доходността по 10-годишните държавни ценни книжа скочи с около 5 пункта до над 2,9%, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл подсказа за възможността за повече от три увеличения на лихвените проценти през 2018 г. в коментар пред Конгреса.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Оптимизмът на азиатските борси изгуби инерция часове преди срещата на Фед