IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси започнаха седмицата с оптимизъм

По-добрите от очакваното данни за пазара на труда в САЩ от миналата седмица изместиха фокуса от проблемите в търговията

11:51 | 09.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските борси изпратиха първата сесия за седмицата с повишения, следвайки оптимизма на Wall Street от петък, който беше подкрепен от силните данни за пазара на труда в САЩ през юни, съобщава CNBC. Междувременно инвеститорите продължават да следят ситуацията на търговския фронт, след като САЩ и Китай въведоха двустранни мита миналата седмица.

Японският бенчмарк Nikkei 225 прибави 1,21% към стойността си, или 264,04 пункта, за да затвори на ниво от 22052,18 пункта, благодарение на доброто представяне на редица сектори, сред които банковият и фармацевтичният. По-широкият показател Topix се повиши с 1,2%.

В Южна Корея измерителят Kospi се придвижи в посока нагоре с 0,57% до ниво от 2285,80 пункта. Представителите на технологичния сектор се търгуваха в зелената зона, докато тези от промишлеността останаха в червената. Акциите на Samsung Electronics поскъпнаха с 1,56%, а на Posco поевтиняха с 2,4%.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 отчете ръст от 0,22% до 6286 пункта благодарение най-вече на банковия и суровинния сектор. Акциите на минната компания BHP повишиха цената си с 2,14%.

Китайските пазари се представиха по-добре от останалите борси в региона. В Хонконг бенчмаркът HangSeng напредна с 1,4%, воден от сектора на услугите и на суровините. Книжата на китайския производител на смартфони Xiaomi понижиха стойността си с около 6% по време на дебюта им в Хонконг заради опасения около оценката на компанията. 

В континенталната част на страната показателят Shanghai Composite се повиши с 2,49% до 2815,51 пункта с подкрепата на банките и застрахователните компании.

САЩ и Китай поставиха началото на търговска война помежду си в петък, като въведоха двустранни мита на стойност 34 млрд. лв., като в същото време не показаха желание да започнат разговори с цел постигане на примирие.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в петък, че в следващите две седмици могат да бъдат въведени мита върху китайски стоки за още 16 млрд. долара, както и че обмисля налагането на допълнителни мита за още общо 500 млрд. долара.

„Говореното в областта на търговията преминава в действия, а това създава несигурност и започва да вреди на бизнеса“, коментира Дейвид Лаферти, главен пазарен стратег на Natixis Investment Managers.

По-добрите от очакваното данни за пазара на труда в САЩ обаче изместиха фокуса от проблемите в търговията. Американската икономика е създала 213 хил. работни места през юни, изпреварвайки прогнозите за 195 хил. Растежът на заплатите обаче леко се размина с очакванията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още