IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси затвориха с ръстове на фона на ускорената инфлация в Япония

Книжата на Nintendo поскъпнаха с повече от 14%, след като стана ясно, че Tencent ще продава една от игрите на японската компания в конзолата Switch

11:48 | 19.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните борсови индекси от Азиатско-тихоокеанския регион завършиха последната сесия от седмицата на зелена територия, подпомогнати от новината за ускорената инфлация в Япония, съобщава Ройтерс. 

Бенчмаркът на Токийската борса Nikkei 225 прибави 110,44 пункта, или 0,50%, към стойността си, напредвайки до 22 200,56 пункта.

Bloomberg съобщи, че основният индекс на потребителските цени в Япония се е повишил през март преди очаквания спад на ценовия натиск по-късно през тази година да увеличи предизвикателствата Японската централна банка (ЯЦБ).

Потребителските цени в Япония са нараснали с 0,5% на годишна база през март, отговаряйки на очакванията на анализаторите и достигайки най-високите си нива от ноември миналата година. За сравнение, месец по-рано инфлацията беше 0,2%.

Като се изключат пресните храни и енергията, потребителските цени са се покачили с 0,4%, което също отговаря на предварителните очаквания. Климатиците в страната са поскъпнали с 10,2%, което е най-големият им ръст за последните четири години и половина.

Акциите на Nintendo поскъпнаха с 14,12%, след като стана ясно, че китайската Tencent Holdings е спечелила одобрение да продава една от игрите на компанията за конзолата ѝ Switch.

Говорител на Nintendo потвърди, че Tencent е кандидатствала за продажбата на хардуер в лицето на Switch, но не може да коментира нищо повече за одобрението, посочвайки, че това е само една част от целия процес.

азия азия

В същото време книжата на автомобилния концерн Nissan отчетоха спад в стойността в размер на 2,24%, след като компанията обяви, че ще редуцира производството си с 15% през настоящата финансова година, приключваща през март 2020 г.

Борсите в Хонконг, Австралия, Сингапур и Индонезия почиват днес.

На борсата в Шанхай местният измерител Shanghai composite напредна с 0,63% до 3270,80 пункта.

В Южна Корея показателят Kospi отбеляза ръст от 0,11 на сто до 2216,15 пункта. Книжата на Posco и SK Telecom поевтиняха съответно с 1,32% и 1,33 на сто.

На валутните пазари доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, изтрива 0,14% от стойността си, достигайки равнище от 97,34 пункта.

Еврото поскъпва спрямо щатската валута с 0,13 на сто до 1,1244 долара. Йената се търгува с понижение от 0,04% при 111,91 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още