IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси завършиха с ръст на фона на новото споразумение за Brexit

Японският индекс Nikkei прибави над 370 пункта към стойността си, докато хонкогнският Hang Seng отчете ръст от близо 420 пункта

11:21 | 12.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните борсови индекси в Азия приключиха на зелена територия, като единствено австралийският показател ASX завърши с понижение на фона на засилващия се паунд и надеждите за излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) със сделка, съобщава CNBC. 

Бенчмаркът на Токийската фондова борса Nikkei 225 прибави 378,60 пункта, или 1,79%, към стойността си, като приключи деня на ниво от 21 503,69 пункта.

В Китай континенталният показател Shanghai Composite отчете ръст от 1,10% до 3060,31 пункта, докато хонконгският измерител Hang Seng се повиши с 417,57 пункта, или 1,46%, до 28 920,87 пункта.

Книжата на китайската компания за онлайн поръчки на храна Meituan Dianping изгубиха над 10% от стойността си, след като тя обяви разочароващи корпоративни резултати за четвъртото тримесечие

В Южна Корея индексът Kospi прибави 0,89% към стойността си и завърши сесията на равнище от 2157,18 пункта.

Единственият показател, който приключи с понижение, беше австралийският ASX 200. Измерителят отчете спад от 0,09% до 6174,80 пункта въпреки ръста, който отчетоха акциите на големите петролни компании.

Книжата на Santos и Oil Search отбелязаха повишение в стойността си съответно с 2,79% и 0,51 на сто. Акциите на Woodside Petroleum поскъпнаха с 1,12 на сто.

азия азия

Основната тема във фокуса на инвеститорите по време на сесията беше новината за постигнатото споразумение между Европейския съюз (ЕС) и британското правителство за излизане от безизходното положение около Brexit.

По-рано днес британският премиер Тереза Мей успя отново да се договори с представителите на блока в Страсбург за ревизирането на условията около излизането на Обединеното кралство от рамките на ЕС.

Ако парламентът отново отхвърли сделката днес, Мей обеща в Камарата на общините да бъде организиран вот дали страната да напусне ЕС без споразумение още в сряда. Ако членовете на парламента изберат да наложат вето на Brexit без сделка, то тогава ще гласуват и дали да се отложи излизането на Лондон от ЕС като цяло.

На фона на тази новина британската валута отчете ръст от 0,53%, като се търгуваше при 1,3221 долара за паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още