IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борсови индекси приключиха седмицата без единна посока

Оставката на Шиндзо Абе и промяната във виждането на Фед за инфлацията бяха движещите фактори за пазара днес

12:07 | 28.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Noriko Hayashi/Bloomberg</p>

Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

Основните борси в азиатско-тихоокеанския регион приключиха сесията в петък със смесено представяне след последните новини за промяната в стратегията на Федералния резерв в САЩ и оставката на министър-председателя на Япония Шиндзо Абе, информира CNBC.

В Япония измерителят Nikkei 225 се понижи с 1,41% до 22 882,65 пункта, докато индексът Topix спадна с 0,68% до ниво от 1604,87 пункта.

Тези ходове станаха факт след като премиерът на Япония се оттегли от поста заради влошено здраве.

В континентален  Китай измерителят Shanghai composite се повиши с 1,6% до 3403,81 пункта, докато показателят Shenzhen component нарасна с 2,34% до 13 851,32 пункта. Хонконгският индекс Hang Seng добави 0,73% и затвори при 25 465,29 пункта.

Показателят Kospi от Южна Корея отчете ръст от 0,4% до 2353,8 пункта. Австралийският бенчмарк АSX 200 затвори с понижение от 0,86% при 6073,8 пункта.

Към 11:18 ч. българско време йената се търгува на ниво от 106,03 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,731 щатски долара.

В речта си за откриването на годишния симпозиум по икономическите въпроси в Джексън Хоул, Уайоминг, управителят на Фед Джером Пауъл обяви, че централните банкери официално са се съгласили на т.нар. „средна цел за инфлация“. Това означава, че Фед ще позволи на инфлацията да се движи „умерено“ над 2-процентовата цел „за известно време“.

В допълнение към променения подход спрямо инфлацията Фед обяви и промяна в подхода си към заетостта.

Според новите правила „оценките на Фед ще се основат на спада на заетостта спрямо максималното й ниво“. В предишните разпоредби се говореше за „отклонения“ от максималното ниво.

Макар че промяната изглежда като въпрос на подбор на думи, Пауъл каза, че тя е значителна.

„Всичко това се допълва от гледна точка, че лихвите на Фед няма да помръднат, докато инфлацията не достигне  2 и повече процента“, заяви Рей Атрил, ръководител на валутната стратегия в National Australia Bank.

Тай Хуей от JPMorgan Asset Managment се съгласи с гледната точка на Атрил, като каза в петък, че Фед „вероятно ще запази лихвените си проценти на много ниско ниво за продължителен период от време дори след ... възстановяването ... от пандемията" и добави, че „това ще бъде чудесно за рисковите активи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още