IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските фондови борси не намериха единна посока в последната сесия

Вложените показатели за промишлеността в Китай и решението на Фед за по-ниски лихви доведоха до смесена търговия на азиатските фондови борси

12:14 | 31.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Фондовите борси в Азия затвориха сесията в четвъртък със смесена резултати, след като Федералният резерв на САЩ намали лихвените си проценти за трети път тази година и посочи възможността за пауза в политиката на облекченията, предава CNBC.

В Южната Корея индексът Kospi затвори с повишение от 0,15% при 2083,48 пункта, след като Samsung Electronics отчете по-добра от прогнозираната по-рано през октомври печалба.

В Япония бенчмаркът Nikkei 225 отбеляза ръст от 0,37% до ниво от 22 927,04 пункта, след като акциите на компанията с на-висока капитализация в индекса Softbank Group поскъпнаха с 3,71%. Измерителят Topix пък затвори на ниво от 1667,01 пункта.

В четвъртък централната банка на Япония обяви, че ще поддържа стабилна парична политика, но изрази в своите прогнози готовност да намали лихвите ако това се наложи.

Междувременно в континентален Китай индексът Shanghai composite се понижи с 0,35% до 2929,06 пункта, а Shenzhen composite спадна с 0,76% до 1616,19 пункта.

От друга страна, хонгконгският индекс Hang Seng нарасна 0,90%.

Китай съобщи в четвъртък, че заводската активност в страната се е свила за шести пореден месец през октомври. Индексът на мениджърите по поръчките PMI за промишлеността достига 49,3 пункта за октомври. През септември официалният PMI за промишлеността се е намирал на ниво от 49,8 пункта, показват данни на статистическото бюро на страната.

Австралийският бенчмарк ASX 200 се понижи с 0,39% до ниво от 6663,40, след като акциите на Australia and New Zealand Banking Group поевтиняха с 3,26%. Това се случи, когато компанията обяви, че печалбата й за последното тримесечия се е понижила със 7% на годишна база.

Що се отнася до събитията извън азиатския континент, Федералният резерв на САЩ намали референтните си лихвени проценти с 25 базисни пункта за трети път тази година.

На пресконференция след оповестяването на решението управителят на Фед Джером Пауъл заяви че централната банка ще трябва да наблюдава "наистина значително" повишение на инфлацията, преди да се замисли за преминаване към увеличаване на лихвите.

През нощта на щатските борси индексът Dow Jones Industrial Average се повиши с 115 пункта или с 0,43%. S&P 500 и Nasdaq Composite, от своя страна, се повишиха съответно с по 0,33% всеки.

Доларовият индекс, който проследява силата на американските пари спрямо кошницата от конкурентни валути, беше последно засечен на ниво от 97,28 пункта, спад от 0,37% .

Йената се търгува на ниво от 108,33 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,6898 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още