Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Азиатските индекси се понижиха на фона на слабите търговски данни от Китай

Инвеститорите продължиха да следят и развитието около ареста на главния финансов директор на Huawei Мън Уанджоу

Азиатските индекси се понижиха на фона на слабите търговски данни от Китай

Снимка: Ройтерс

Основните борсови индекси в Азия приключиха първата сесия от седмицата на червена територия заради слабите търговски данни за ноември, които обяви Китай, съобщава CNBC.

Пекин отчита значително по-слаби от прогнозираните резултати за ноември по отношение на вноса и износа, което за пореден път подчертава ефекта на търговската война. Това повдига въпроса какви мерки ще предприеме Китай за стимулиране на растежа.

Износът през изминалия месец се е повишил с 5,4 на сто спрямо година по-рано, показват митническите данни - което е доста под очакваните 10%. Това са най-слабите показатели от март насам, посочват анализатори.

Митническите данни показват подобна тенденция и при всички останали търговски партньори на Китай.

Ръстът на вноса е от 3%, което е най-слабият резултат за страната от октомври 2016 г. и значително под очакваните от Ройтерс 14,5%. 

„Данните за китайската търговия се разминават съществено от прогнозите“, смятат пазарни експерти от Commonwealth Bank of Australia.

“По-слабият ръст на износа отразява по-бавния растеж в световен мащаб и намаляващия ефект от по-ранните товари, изпратени от американските производители с идеята да избегнат ефекта на митата“, казват още те.

На фона на тази информация континенталният индекс Shanghai Composite се понижи с 0,82% до 2584,58 пункта.

Хонконгският измерител Hang Seng отчете спад от 311,38 пункта, или 1,19%, до 25 752,38 пункта, като поевтиняване на акциите отбелязаха China Construction Bank и Tencent съответно с 1,39% и 0,9 на сто.

Във фокуса на инвеститорите остава и темата за ареста на главния финансов директор на Huawei Мън Уанджоу в Канада, която беше обвинена в заговор за измама на различни банки.

САЩ твърдят, че Huawei е използвала неофициалното си дъщерно дружество Skycom, за да прави бизнес с телекомуникационни компании в Иран, нарушавайки американските и европейските санкции срещу страната, посочи прокурор Джон Гиб-Карсли.

Банките в САЩ са позволили преводи на парите за Huawei, но без тяхно знание са извършвали бизнес със Skykom, което противоречи на санкциите, заяви прокурорът.

В неделя китайското външно министерство извика американския посланик, за да изрази своя протест срещу ареста Уандзоу, заявявайки, че САЩ трябва да освободят финансовия директор.

Уандзоу също поиска да бъде освободена под гаранция в очакване на съдебното заседание, на което ще се разглежда нейната екстрадиция към САЩ.

В декларация под клетва тя заяви, че е невинна и поиска да бъде пусната под гаранция заради здравословното ѝ състояние.

В Япония бенчмаркът на сините чипове Nikkei 225 загуби 459,18 пункта, или 2,12%, като приключи сесията на ниво от 21 219,50 пункта.

Стойността на книжата на Japan Display се понижи с 10,61 на сто, след като компанията обяви, че планира да съкрати продукцията на панели за смартфони през декември.

Подобна е ситуацията и при Pioneer, чиито акции поевтиняха с 27,27 на сто на фона на придобиването ѝ от Baring Private Equity Asia.

В същото време в Южна Корея индексът Kospi се понижи с 1,06 на сто до 2053,79 пункта, като книжата на SK Hynix отчетоха спад в стойността си с 1,95%.

Австралийският показател ASX 200 също отбеляза спад от 129 пункта, или 2,27%, до 5552,50 пункта.

Книжата на компаниите от „голямата финансова четворка“ поевтиняха съответно с 4,16% за Australia and New Zealand Banking Group, 2,98 на сто за Commonwealth Bank of Australia, 3,38 на сто за Westpac и 2,54% за National Australia Bank.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Азиатските пазари отново бяха обзети от тревога заради търговските преговори