IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските индекси завършиха без единна посока въпреки положителните данни от Китай

Акциите на азиатското звено на AB InBev записаха 7-процентен ръст в стойността си в своя борсов дебют в Хонконг

11:13 | 30.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните борсови индекси от азиатско-тихоокеанския регион приключиха първата сесия от седмицата без единна посока на фона на положителните икономически данни от Китай и липсата на яснота в търговските преговори между Вашингтон и Пекин, съобщава CNBC. 

Бенчмакрът на Шанхайската фондова борса Shanghai composite се понижи с 0,39 на сто до 2920,86 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng отчете ръст от 169,66 пункта, или 0,65%, до 26 124,47 пункта.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките PMI за Китай се покачва през септември до 49,8 пункта, което е повече от регистрираните през август 49,5 пункта. Но показателят остава под границата от 50 пункта, разделяща ръста от свиването.

Извършените проучвания на активността на китайската промишленост отчитат плахи сигнали на подобрение през септември, тъй като вътрешното търсене се е повишило, но анализаторите смятат, че този ръст ще се окаже краткотраен, тъй като пазарът на имоти се охлажда, а напрежението в търговията между Пекин и Вашингтон се задържа.

Проучване на частния бизнес, публикувано в понеделник, показва, че растежът на производствената активност неочаквано се увеличава, достигайки 19-месечен връх, до 51,4 пункта през септември. До голяма степен това се дължи на растежа на вътрешните поръчки, стимулирани от започналите мерки за държавна подкрепа.

В същото време азиатско-тихоокеанското звено на Anheuser-Busch InBev, Budweiser Brewing Company, записа 7% ръст в цената на акциите в Хонконг при пазарния им дебют. Дружеството набра 5 млрд. долара от продажбата на акции в долната част на ценовия диапазон в рамките на второто по големина първично публично предлагане след това на Uber Technologies.

азия азия

В Япония местният индекс на сините чипове на Токийската борса Nikkei 225 отчете спад от 123,06 пункта, или 0,56%, до ниво от 21 755,84 пункта.

Книжата на конгломерата SoftBank Group поевтиняха с над 2%.

Южнокорейският измерител Kospi успя да се възстанови от по-ранния спад, приключвайки деня на равнище от 2060,81 пункта, с регистриран ръст от 0,53%.

В Австралия местният бенчмарк ASX 200 се смъкна с 0,41% до 6688,30 пункта.

Инвеститорите продължават да следят търговския фронт, където в края на изминалата седмица Вашингтон заявиха, че ще блокират всички американски инвестиции към Китай и ще извадят от американските фондови борси всички китайски компании. Очаква се китайската преговорна делегация, водена от китайския вицепремиер Лю Хъ, да пристигне във Вашингтон седмица след честването на 70-годишнината от основаването на Китайската народна република за продължаване на разговорите за търговска сделка.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се понижава с 0,04% до 99,07 пункта. Японската валута се търгуваше при 0,9275 йени за долар, докато австралийският долар поевтиня с 0,15% спрямо щатската валута, разменяйки се за 0,6755 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още