IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските инвеститори заеха предпазлива позиция в очакване на срещата на Фед

Основните иднекси останаха почти без промяна преди резултатите от ключавата среща на централната банка

11:33 | 17.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Търговията на Азиатско-Тихоокеанските пазари премина колебливо в очакване на резултата от двудневната среща на Федералния резерв на САЩ по-късно през деня, съобщава CNBC.

Акциите в Австралия възстановиха част от по-ранните си загуби, като индексът ASX 200 затвори със спад от 0,47% при 6795,20 пункта. Енергийният подиндекс и този на суровините се понижиха съответно с 1,19% и 1,46%, тъй като акциите на петролните компании като цяло поеха надолу. Основните компании от минната индустрия Rio Tinto и BHP затвориха съответно с понижения в цената от 0,95% и 1,64%.

Японският Nikkei 225 завърши почти без промяна на ниво от 29 914,33 пункта, докато индексът Topix се повиши с 0,13% до 1984,03 пункта. Южнокорейският Kospi изтри 0,64% до 3047,50 пункта.

Акциите в континенталната част на Китай се търгуваха смесено, като Shanghai composite остана почти без промяна на ниво от 3445,55 пункта, но Shenzhen component нарасна с 1,22% до 13 809,77 пункта. В Хонконг Hang Seng заличи по-ранните ръстове, като се търгува без особена промяна в стойността към края на следобедната търговия.

Както доходността по американските облигации, така и доларът могат да скочат, ако изявлението на Фед след срещата и коментарите на председателя Джером Пауъл променят тона на досегашната политика. „Не очакваме FOMC (Федералната комисия за отворения пазар) да се притеснява или дори да отбележи повишаването на доходността по облигациите в изявлението си след заседанието. По-високата доходност на облигациите не е ограничение за икономическото възстановяване на САЩ “, коментира Карол Конг от австралийската Commonwealth Bank.

„Очакваме председателят Пауъл да отбележи, че FOMC разполага с инструментите за намеса, ако пазарът на облигации стане хаотичен или възпрепятства икономическото възстановяване“, каза Конг и добави, че австралийската банка също така очаква Фед да подобри прогнозите си за БВП и инфлацията поради разпространението на ваксинациите и новите фискални стимули.

На валутния пазар индексът на щатския долар се търгуваше почти без промяна на ниво от 91,860 спрямо кошница от валути, отстъпвайки от по-ранно ниво от 91,968 пункта. Индексът е търгува в относително тесни граници тази седмица, тъй като отново се опитва да пробие нивото от 92 пункта.

Японската йена се търгуваше за 109,14 йени за долар, укрепвайки от нива близо до 109,2, достигнати по-рано по време на сесията. Австралийският долар отслабна с 0,14% до 0,7734 долара.

Цените на петрола обърнаха низходящата тенденция в сряда следобед по време на азиатските часове за търговия и се покачиха отново. Американският лек суров петрол поскъпна с 0,73% до 65,27 долара за барел, докато международният бенчмарк Брент повиши цената си с 0,63% до 68,82 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още