IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските капиталови пазари се фокусират върху COVID ваксините през 2021 г.

Делът на сделките в Азиатско-Тихоокеанския регион от глобалния капиталов пазар достига рекордните 41% през тази година

13:22 | 23.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Eric Lee/Bloomberg</em></p>

Снимка: Eric Lee/Bloomberg

През 2021 г. пазарите в Азия вероятно ще се съсредоточат върху търговията с ваксини срещу коронавирус, като трейдърите са уверени, че рекордните темпове на набирания на капитал от тази година ще продължат и през следващата.

Сделките на капиталовите пазари в Азиатско-Тихоокеанския регион, включително Япония, достигат 329,1 млрд. долара през тази година, отчитайки най-високото ниво до момента, което представлява 41% от глобалния капиталов пазар на стойност 1,06 трлн. долара, според данни на Refinitiv.

Делът на азиатския регион в глобалния пазар за набиране на капитал е най-големият от 2010 г., като анализаторите приписват приноса на няколко страни, водени от Китай, които успяват да се възстановят по-бързо от пандемията от коронавирус от останалия свят, съобщава Ройтерс. 

В Азия сделките, свързани със здравеопазването, отчитат най-силен растеж през годината, увеличавайки се със 148,6 на сто по отношение на набраните средства, а банкерите вярват, че глобалните имунизации в тази връзка ще помогне на сектора отново да доминира на регионалния пазар през 2021 г.

Темпът на активност на капиталовия пазар през годината изненада трейдърите, които очакваха намалена активност, докато безпрецедентната ликвидност, осигурена от правителствата и централните банки, не започне да залива глобалната система.

Почти 7,5 трлн. долара са похарчени от централните банки по света през 2020 г. за смекчаване на икономическите въздействия, създадени от коронавируса, според годишния доклад на Международния валутен фонд (МВФ), публикуван през ноември.

„Много хора не очакваха това ниво на активност на пазара, но това се оказа добре дошло и предостави добър тласък за икономиката, тъй като инжектира така необходимия капитал“, коментира Кенет Хо от ECM в Haitong International.

Борсата в Хонконг ще завърши 2020 г. като второто по популярност място за първични публични предлагания (IPO) в света след американската Nasdaq със 119 сделки на стойност 31,21 млрд. долара, показват данни на Refinitiv.

„Виждаме значителна група от компании, достигнали определен мащаб в бизнеса си, които са готови да станат публични, и очакваме инвеститорите през 2021 г. да продължат да бъдат отворени за разглеждане на такива компании в различните сектори“, посочва Джонсън Чуй ръководител на бизнеса на Credit Suisse ECM за Азиатско-Тихоокеанския регион.

IPO-то на Ant Group на стойност 37 млрд. долара, което беше отложено през ноември, когато Китай обяви нов регулаторен режим за финтех компаниите, можеше да издигне Хонконг до върха в глобалната класация.

Големи сделки като Kuaishou Technology, която би могла да набере до 5 млрд. долара, и JD Logistics, чиято цел е да набере до 2 млрд. долара, според Ройтерс, ще бъдат внимателно следени през първата половина на 2021 г.

Банкерите също ще се оглеждат за IPO на Didi Chuxing, която обмисля листване в Хонконг през 2021 г., като компанията може да бъде оценена на до 60 млрд. долара, според източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още