IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари игнорираха положителните данни за китайската индустрия

Китайското производство се разширява за девети пореден месец, но това не успя да зарадва инвеститорите

11:36 | 30.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Акциите в Азиатско-Тихоокеанския регион поевтиняха по време на търговията в понеделник, като инвеститорите не реагираха с голям позитивизъм на данните за ръста в китайската промишлена индустрия, съобщава CNBC.

Темпът на възстановяване на китайската икономика набира скорост към края на годината, като производственият индекс нараства по-бързо от очакваното през ноември, подкрепен от износа, съобщи по-рано Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за заводското производство се увеличава до 52,1 пункта през ноември от 51,4 пункта за октомври, показват данните, публикувани в понеделник от Националното статистическо бюро на Китай. Това е най-високата стойност на индекса от септември 2017 г. и надминава средната оценка на икономистите, анкетирани от Bloomberg.

Стойностите на PMI над 50 пункта означават разширяване, докато тези под това ниво представляват свиване.

Китайското производство се разширява за девети пореден месец, като страната продължава да показва силен отскок на икономиката след пандемията от коронавирус.

Акциите в континенталната част на Китай поевтиняват, като Shanghai composite се понижи с 0,49% до 3391,76 пункта, докато Shenzhen component изтри 0,152% до около 13 670,11 пункта.

Индексът Hang Seng в Хонконг се понижи с 2,06%, затваряйки до 26 341,49 пункта.

Търговските търкания между Вашингтон и Пекин също може да са оказали влияние върху настроенията на инвеститорите в понеделник.

Ройтерс съобщи, цитирайки източници, че администрацията на Тръмп е готова да добави водещия китайски производител на чипове SMIC и производителя на нефт и газ CNOOC към черния списък на на предполагаемите китайски военни компании. Акциите на CNOOC в Хонконг поевтиняха с 13,97%, докато книжата на SMIC понижиха цената си с 2,7%.

Пазарите на други места в региона също останаха на червена територия.

В Япония Nikkei 225 спадна с 0,79%, затваряйки на 26 433,62 пункта, докато индексът Topix отписа 1,77%, за да завърши своя търговски ден на 1754,92 пункта. Въпреки последните спадове, Nikkei 225 записва най-добрия си месец от януари 1994 г., според FactSet.

В икономически план положителни новини идват и за продажбите на дребно в Япония, които са нараснали с 6,4% на годишна база през октомври, според предварителен доклад на Министерството на икономиката, търговията и промишлеността на страната. Данните са в съответствие със средната прогноза на пазара, според Ройтерс.

Южнокорейският Kospi се понижи с 1,6%, затваряйки на ниво от 2591,34 пункта.

Междувременно акциите в Австралия поевтиняха, като ASX 200 спадна с 1,26% през деня до 6517,80 пункта. Treasury Wine Estates отбеляза спад на цената на акциите си с близо 7%, след като компанията обяви в понеделник, че ще преразпредели част от виното, предназначено за Китай, и ще намали разходите, след като Пекин наложи мита върху австралийското вино.

Пазарите в Индия бяха затворени в понеделник.

На петролния пазар цените на петрола се понижиха в следобедните часове за търговия в Азия, като международните фючърси на сорта Брент поевтиняха с 1,87% до 47,28 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол понижиха цената си с 1,65% до 44,78 долара за барел.

На валутния пазар индексът на щатския долар беше на ниво от 91,702 след спад през последните дни от нива над 92 пункта.

Японската йена се търгуваше на ниво от 104,18 йени за долар, като укрепна от нива над 104,4 йени спрямо американската валута миналата седмица. Австралийският долар се разменяше за 0,7383 долара, след като се повиши от нива под 0,732 долара през предходната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още