IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари не споделиха оптимизма на Wall Street

Най-силен тласък от новината за нова ваксина получиха авиокомпаниите в региона

13:01 | 17.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Акциите в Азиатско-Тихоокеанския регион се търгуваха смесено дори и след рекордните ръстове на Wall Street, последвали новината за напредък в разработването на още една високоефективна ваксина срещу коронавирус. Най-силен тласък получиха авиокомпаниите в региона, съобщава CNBC.

В Япония Nikkei 225 се повиши с 0,42% до 26 014,62 пункта, след като достигна 52-седмичен връх в понеделник. Topix нарасна с 0,16% до 1 734,66 пункта.

В Австралия ASX 200 се повиши с 0,21%, затваряйки на 6 498,20 пункта. Фондовата борса възобнови търговията във вторник, след като остана затворена почти цял ден в понеделник заради технически проблем, който създаде неточни данни за пазара.

Китайските акции останаха на червена територия, като Shanghai composite спадна с 0,21%, затваряйки до 3 339,90 пункта, докато Shenzhen component се понижи с 0,85% до 13 732,52 пункта.

Индексът Hang Seng на Хонконг остана почти без промяна, докато южнокорейският Kospi отписа 0,15% от стойността си до 2 539,15 пункта.

В Сингапур индексът Straits Times скочи с близо 1% в следобедната сесия след неочаквани данни за спад на износа на петрол с 3,1% през октомври спрямо прогнозите за ръст от 5,7%, съобщи Ройтерс.

„Пазарите на акции се фокусираха върху подобряването на средносрочните последици за растежа, които изглежда ще се засилват от втората половина на 2021 г. И все пак настоящата втора вълна на вируса затруднява перспективите за растеж в близко бъдеще “, предупреди Фелисити Емет, старши икономист в ANZ.

Огнищата на коронавирус в САЩ все още се увеличават, като страната отчете 1 милион нови случая на вируса за по-малко от седмица. По данни на университета "Джон Хопкинс" страната вече е регистрирала над 11 милиона случая на Covid-19.

В корпоративен плана акциите на авиокомпаниите в региона поскъпнаха след данните за разработването на ваксина. В Австралия цената на книжата на Qantas се повиши с 1,54%, докато тези на Air New Zealand поскъпнаха с около 2,74%.

В Япония книжата на Japan Airlines повишиха цената си с 3,72%, докато All Nippon Airways отчете ръст в цената с повече от 4%.

Singapore Airlines също беше сред печелившите, като акциите на компанията поскъпнаха с близо 5%, а Cathay Pacific в Хонконг отчете ръст от 7%.

Междувременно на петролния пазар цените продължават да се покачват. Петролните компании в Австралия също записаха повишение.  Акциите на Santos поскъпнаха с 3,41%, цената на Oil Search се повиши с 4,26%, а книжата на Beach Energy повишиха цената си с 6%.

Междувременно цените на медта достигнаха 29-месечен връх в понеделник, според данни на Ройтерс. Това отразява оптимизма около търсенето в Китай, след като през октомври страната отчете по-добра от очакваното фабрична продукция.

На валутния пазар индексът на щатския долар се търгуваше на 92,563 пункта, като се понижи от нива над 92,6 по-рано през сесията.

Японската йена се търгуваше на ниво от 104,52 йени за долар. Австралийският долар се разменяше за 0,7303 долара, като вчера поскъпна спрямо нивото от 0,72 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още