IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари се нуждаят от 1,7 трлн. долара инвестиции всяка година

Търговското напрежение между САЩ и Китай е прераснало в икономическа война, която влияе силно негативно върху размера на частния капитал в Азия

15:35 | 04.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Глобалните търговски сътресения оказват негативно влияние върху решенията на инвеститорите.

В Азия, въпреки силната необходимост от големи финансови проекти, Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (AIIB) се опасява от застой и спад в частния капитал, съобщава Euractiv. 

Според Йоаким фон Амсберг, германски икономист и вицепрезидент „Стратегия и политики“ в банката, в момента съществува голяма възможност за привличане на частен капитал във финансовата инфраструктура на Азия.

„Степента, в която са реализирани тези инвестиции до момента, е разочароваща. Ако се вгледаме в общия обем на тези инвестиции в Азия, ще видим, че той все още е доста скромен и не се увеличава. Частният капитал е в застой тук“, посочва Амсберг.

Според него съществува широк спектър от предизвикателства пред привличането на повече частен капитал на азиатските пазари. Основен проблем в това отношение са макроикономическите фактори като глобалната търговска нестабилност, регулаторните и институционални слабости, правните проблеми, познаването на пазарите и структурирането на финансовите продукти.

„Все още не съществува решение на тези проблеми“, споделя икономистът, като добавя: „Трябва да се намери едновременно решение, което е изключително трудно начинание“.

По неговите думи банката е вложила 7,5 млрд. долара в 35 проекта през последните три години.

„Това са доста пари за стартъп компании, но в същото време е крайно недостатъчна сума за финансовите нужди на пазара. Не може сами да удовлетворим тези нужди чрез нашите ресурси“.

Според Амсберг някои проучвания показват, че са необходими 1,7 трлн. долара годишно, за да се покриват финансовите нужди на азиатските пазари.

„Не мисля обаче, че разполагаме с добри изчисления, които да показват каква част от тези търсени средства могат да бъдат предоставени от частния сектор“, добави банкерът.

Той подчерта, че съществуват две тенденции, които стоят в основата на влошените условия.

Едната е очакването за продължаващото повишаване на основните лихвени проценти. Това създава сериозни затруднения относно финансирането на маргинални проекти.

Другата тенденция е търговското напрежение, което води до съществено забавяне при инвестициите, свързани с търговската инфраструктура и транспорта. Инвеститорите вече сериозно се замислят, преди да насочат своите инвестиции към някои от засегнатите от търговското напрежение сфери.

Според икономиста търговската война между Китай и САЩ се е политизирала, превръщайки се в икономически спор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още