IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари завършиха първата сесия от седмицата със смесени резултати

Президентските избори в Бразилия и Грузия, както и смяната на министър-председателя в Шри Ланка бяха основните теми във фокуса на инвеститорите

11:29 | 29.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските пазари завършиха първата сесия от седмицата със смесени резултати на фона на конституционната криза в Шри Ланка и президентските избори в Грузия и Бразилия, съобщава CNBC.

Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 отбеляза понижение с 0,16 на сто до 21 149,80 пункта. 

В Китай континенталният измерител Shanghai Composite отметна 2,18% от стойността си, завършвайки деня на ниво от 2542,10 пункта. Хонконгският показател Hang Seng отчете ръст с 0,38%, или 94,41 пункта, до 24 812,04 пункта, изтривайки загубите от първите часове на сесията.

Акциите на клона на HSBC в Хонконг се търгуваха с повишение от 4,88 на сто в края на деня, след като най-голямата европейска банка по активи обяви резултатите за третото тримесечие, които надминаха очакванията на пазарите.

В Южна Корея местният индекс Kospi завърши сесията с понижение от 1,53%, или 31,10 пункта, до ниво от 1996,05 пункта. Акциите на Samsung Electronics поскъпнаха с 0,98%, докато книжата на SK Hynix поевтиняха с 0,3%.

Австралийският бенчмарк ASX 200 приключи деня с ръст от 1,11% до 5728,20 пункта, като всички сектори отчетоха положителни резултати.

Според анализатори началото на ноември може да бъде белязано от глобални повишения при индексите от различните борси, след като през октомври капиталовите пазари пострадаха сериозно от масовите разпродажби на акции.

азия азия

По време на днешната сесия фокусът на инвеститорите беше насочен към президентските избори в Бразилия.

В най-голямата южноамериканска държава крайнодесният конгресмен Жаир Болсонаро успя да спечели изборите с 55,7% от гласовете, изпреварвайки основния си претендент за поста Фернандо Адад.

Очаква се Болсонаро да встъпи в длъжност януари 2019 г.

Анализаторите следяха и процесите в Грузия, където още в неделя беше избрана за президент независимият кандидат Саломе Зурабишвили, подкрепена от управляващата партия „Грузинска мечта“.

Зурабишвили получава 52,3% от гласовете, като втори с 28,1% е бившият министър на външните работи Григол Вашадзе - кандидатът на основната опозиционна сила, партията "Единно национално движение", и още 10 формации. Трети с 9,2% е бившият председател на парламента Давид Бакрадзе, издигнат от партия "Европейска Грузия".

Вниманието на инвеститорите беше привлечено и от разклатеното вътрешнополитическо положение в Шри Ланка, където преди няколко дена президентът на страната Маитхрипала Сирисена изненадващо отстрани от поста министър-председател Ранил Викремесингхе. Този ход може да доведе до политическа криза южноазиатската държава, разединявайки нейния политически елит.

Министърът на финансите и медиите Мангала Самаравира обяви своето възмущение в Twitter от действието на президента, който по-късно назначи за нов премиер Махинда Раджапакса. Министърът заяви, че това е нарушение на конституцията, която е била променена през 2015 г., за да се ограничи властта на държавния глава на Шри Ланка.

Националната валута на страната се търгуваше преди края на сесията при 173.05 рупии за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още