IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азия - големият печеливш от кризата в Европа

Свръхликвидността на Стария континент ще даде значителен тласък на азиатските икономики, пише CNBC

13:04 | 08.09.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азия - големият печеливш от кризата в Европа

Очакваното разширяване на ликвидността в Европа ще подкрепи азиатските капиталови пазари и ще предостави на региона евтино финансиране.

Последните данни в подкрепа на това твърдение са особено показателни. В края на миналата седмица основният измерител на обема входящи капитали в Азиатско-тихоокеанския регион затвори само на 5 пункта под своя връх за последните 12 месеца. От началото на годината пък регионалният борсов индекс добавя 17,3 на сто, или доста над 10-те процента за еврозоната въпреки рекордно ниските лихви на Стария континент.

Мерките от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), която цели да ускори значително растежа посредством евтино финансиране за бизнеса, ще продължат да подхранват т.нар. кери трейд – заемането на евтино евро и инвестирането му в доста по-високодоходни валути. Кери трейдингът посредством единната европейска валута дори се очаква да се разшири още, след като европейската паричня политика през последните три години не успя да стимулира потребителското кредитиране в условията на висока безработица или да подпомогне на инвестиционните разходи в момент на спад на съвкупното търсене и свободните производствени мощности.

Азия ще бъде в състояние да финансира евтино своите търговски и бюджетни дефицити въпреки спада на кредитирането на континента, тъй като дори и Германия изглежда неспособна да спре печатната преса на ЕЦБ, пише CNBC. И ако азиатските лидери искат да подходят разумно, те биха могли да използват тази ликвидност, за да компенсират малко задлъжнялостта на своите икономики. В редица от тези страни съотношението на частния дълг спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) в момента се оценява между 150 и 200%.

Във всеки случай свръхликвидността в Европа ще даде значителен тласък на азиатските икономики, чийто растеж през тази година се очаква да бъде в диапазона от 4 до 7,5 на сто за седемте най-големи страни в региона.

Китай, разбира се, е лидер по растеж и основен фактор за бързото разширяване на азиатската търговия, което прави целия регион по-малко зависим от външните шокове. Презм миналата година например Поднебесната империя бе една от основните дестинации за износ за Япония, Южна Корея, Индонезия, Тайланд, Малайзия и Филипините.

Санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия също така показват, че редица азиатски страни са се превърнали в сериозни конкуренти на световния пазар в различни области, като селското стопанство и рибарството, производството (включително и на IT продукти) и финансовата индустрия.

За мнозина не бе изненада да видят, че азиатците могат лесно да предоставят заместители на износа от ЕС, особено в сферата на земеделието. И въпреки че при сложните хардуерни и придружаващите ги софтуерни технологии нещата не стоят все още точно така, дългото задържане на санкциите на Запада спрямо Кремъл могат да ускорят промяната на тази тенденция.

Значително предизвикателство пред Европа е и геополитическото напрежение. Украйна е просто един от по-острите случаи, тъй като страната разполага и с широка гама от природни дадености. Следващи на хоризонта обаче са Молдова, Грузия и Нагорни Карабах (Армения и Азербайджан), където също конфликти от подобен тип не са изключени.

И тогава най-новите политически разделителни линии ще се развиват в рамките на самия ЕС. Един икономически изтощен и безнадеждно задлъжнял юг ще изглежда все по-склонен да подходи като северните народи и да възприеме безчувствено и нафукано търговските войни и военните действия, които са изключително вредни за икономическите интереси на Съюза. А от подобно развитие могат да спечелят още именно азиатците, които са доказали многократно, че винаги са готови да разширят още пазарния си дял в редица области.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още