Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Б. Джонсън: Великобритания няма да изостави хората от Хонконг

Британският премиер обещава британско гражданство за притежателите на отвъдморски паспорти в територията със специален административен статут

Б. Джонсън: Великобритания няма да изостави хората от Хонконг

Борис Джонсън. Снимка: архив Ройтерс

Великобритания няма да изостави хората от Хонконг, ако Китай наложи закон за националната сигурност, който противоречи на международните задължения на Пекин съгласно споразумението за предаване на административната територия от 1984 г., коментира премиерът на Острова Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

„Хонконг успява, защото хората му са свободни“, пише Джонсън за в. „Таймс“. „Ако Китай продължи, това би било в пряк конфликт със задълженията му по съвместната декларация - правно обвързващ договор, регистриран при Организацията на обединените нации“, допълва той в публикацията си.

Китайският парламент миналата седмица одобри решение за налагане на закони за националната сигурност в хартата на Хонконг за ограничаване на сецесията, тероризма и чуждата намеса. С това на територията със специален административен статут могат да бъдат разположени и континентални агенти за сигурност и разузнаване за първи път, откакто Хонконг е предаден от Лондон на Пекин през 1997 г.

Още по темата

„Много хора в Хонконг се опасяват, че начинът им на живот, който Китай обеща да поддържа, е застрашен“, казва Джонсън.

„Ако Китай продължи да оправдава страховете си, тогава Великобритания не може с добра съвест да свие рамене и да си тръгне, а вместо това ще изпълним задълженията си и ще предоставим алтернатива “, казва той.

Джонсън повтори ангажимента на Великобритания да даде на притежателите на британски отвъдморски паспорти път към британско гражданство, което ще им позволи да се установят в Обединеното кралство. В Хонконг има около 350 000 притежатели на такива паспорти и други 2,5 млн. души са допустими за тях, заявява Джонсън.

Вестникът съобщава, че Британският съвет за национална сигурност се е съгласил във вторник да "балансира" отношенията на Великобритания с Китай.

Лондон във вторник предупреди Пекин да отстъпи за законите за националната сигурност в Хонконг, като заяви, че рискува да унищожи едно от бижутата на азиатската икономика, като същевременно съсипе репутацията си.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Азиатските борси приключиха с ръстове последната сесия от седмицата