IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балансът на ЯЦБ надвиши психологическата граница от 500 трлн. йени

Това е около 90% от БВП на Япония и близо до баланса на Федералния резерв на САЩ

11:16 | 02.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската централна банка достигна нов ключов етап, тъй като балансът й надвиши 500 трлн. йени (4,48 трлн. долара), което е около този на Федералния резерв на САЩ. От началото на агресивните стимули през 2013 г. балансът на ЯЦБ се е увеличил над 3 пъти, посочва Ройтерс.

Печатането на пари обаче така и не успя да приближи инфлацията в страната до целевото ниво от 2%.

Раздутият баланс на централната банка може и да усложни бъдещото оттегляне на стимулите, тъй като всеки един ръст в доходностите по облигациите, предизвикан от очакванията за затягане на паричната политика, крие риск от загуби по големите притежания на дългови книжа.

Данните показват, че към края на май балансът на банката расте до 500,8 трлн. йени. Година по-рано той е бил 425,7 трлн. йени. Когато управителят на ЯЦБ Харухико Курода зае поста през март 2013 г., балансът на банката беше 164,8 трлн. йени.

За сравнение, балансът на Фед възлиза на 4,51 трлн. долара. 

Този на ЯЦБ е 90% от БВП на Япония, което е най-големият дял сред четирите основни централни банки в света.

Въпреки годините на мащабна ликвидна подкрепа и сигналите за недостиг на работна ръка инфлацията в Япония е едва 0,3% и се очаква да остана под 2% в обозримото бъдеще.

Бавното възстановяване на икономическия ръст до голяма степен се дължи на възстановяването на износа и глобалното търсене, а вътрешното потребление остава слабо, посочва Ройтерс.

След като три години агресивно изкупуване на облигации така и не стимулира инфлацията, ЯЦБ промени политиката си и насочи фокуса към контрол на кривата по доходността на 10-годишните облигации, а именно – около 0%.

Курода неколкократно заяви, че централната банка може да купува още много облигации и че е прибързано да се дискутира публично прекратяването на програмата за стимули.

Но изкупуването на големи количества японски държавни облигации ще става все по-трудно, тъй като централната банка вече притежава 42% от всички държавни дългови книжа.

Данните показват, че банката изкупува облигации със значително по-бавен темп. Към края на май притежанията й са били със 70,7 трлн. йени повече спрямо година по-рано. Това е с над 10% под официалния таргет за 80 трлн. йени годишно и най-бавният темп от над две години.

Редица анализатори очакват ЯЦБ допълнително да забави темпа до около 60 трлн. йени годишно до края на тази година и да премахне таргета от 80 трлн. йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още