IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Китай ще толерират по-високи нива на лошите кредити

Централната банка ще подкрепи бизнеса, за да може фирмите да възстановят производството си на фона на епидемията от коронавирус

09:22 | 15.02.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Банките в Китай ще толерират по-високи нива на лошите кредити, съобщава Централната банка на страната. Мярката е част от усилията за подкрепа на местния бизнес заради епидемията от коронавирус, предава Ройтерс.

„Ние ще подкрепим квалифицираните фирми, така че те да могат да възобновят работата и производство възможно най-скоро, като ще спомогнем за поддържане на стабилни операции в икономиката и минимизиране на въздействието на епидемията“, каза на пресконференция Фан Ифей, вицегубернатор в Народната банка на Китай.

По думите му проблемът с лошите заеми е „управляем“, тъй като делът им от общия обем на кредитите е сравнително малък.

Лиан Тао, заместник-председател на Китайската комисия за банково и застрахователно регулиране, коментира на същия брифинг, че кредитирането на ключови инвестиционни проекти ще бъде ускорено с цел подкрепа за икономиката.

Суан Чаннен, заместник-ръководителят на валутния регулатор на страната, допълва, че очаква Китай да поддържа малък излишък по текущата сметка и баланс при международните плащания.

Повече от 2600 нови случая на заразени с коронавируса бяха потвърдени в континенталния Китай, съобщават от здравните служби на Китай. Вчера хората, които се връщат в Пекин след празниците за китайската Нова година, бяха поставени под карантина за 14 дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Не беше ли време рейтинговите агенции да свалят оценките .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още