IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковото кредитиране в Китай се свива рязко през февруари

До голяма степен понижението може да се обясни с ефектите около Китайската нова година, но въпреки това резултатите са по-слаби от прогнозите

11:10 | 12.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;</p>

Снимка: 

Кредитирането в Китай се забавя още повече през февруари въпреки усилията на правителството да насърчи тегленето на заеми от населението и по този начин да се противопостави на забавения ръст във втората по големина световна икономика.

По данни на централната банка новите кредити намаляват до 726,6 милиарда юана (112 милиарда долара) през февруари, което е огромен спад спрямо първия месец от годината, когато бяха отпуснати кредити на рекордна стойност от 2,51 трилиона юана, предава AFP. 

Последните данни са под прогнозата от проучването на Bloomberg за 1,2 трилиона юана нови кредити.

Спадът до голяма степен се обяснява с понижение в жилищните кредити и скок при новите заеми преди Китайската нова година. Все пак данните остават по-слаби от очакваното.

„Кредитната експанзия в Китай се забавя значително през февруари, дори и предвид ефекта от Лунната нова година“, коментира Джао Ян от Nomura. Според него обаче през март може да има подновяване на ръста заради сезонни фактори.

Според някои анализатори Китайската народна банка също има роля в забавянето. "Властите натискат спирачката при ръста на кредитирането заради опасенията от прегряване на жилищния пазар и нарастващите потребителски цени", казва пред AFP Джоу Хао, старши икономист за развиващите се пазари в Commerzbank в Сингапур. "Смятам, че днешните числа отразяват само мерките за административен контрол, а не някаква промяна в паричната политика", допълва той. Джоу също очаква кредитирането да се повиши през март заедно с ипотеките, както и банките да разширят балансите си на фона на повишени правителствени разходи.

Управителят на Китайската народна банка Джоу Сяочуан заяви, че регулаторът продължава да поддържа стабилна парична политика, освен ако не се стигне до висока международна или вътрешна финансова или икономическа волатилност. Според него не е необходимо да се въвеждат излишни парични стимули, за да се постигне целта на правителството за годишен ръст на БВП от 6,5 на сто следващите пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още