Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Бизнесът призова японското правителство да ускори прехода към зелена енергия

Представители на някои от най-големите компании в островната страна се срещнаха с министъра на околната среда, давайки препоръки относно ВЕИ и въглерода

Бизнесът призова японското правителство да ускори прехода към зелена енергия

Снимка: Pixabay

Aeon Co., най-големият търговец на дребно в Азия, Fujitsu, Ricoh Co., както и други компании, призоваха правителството на Япония да ускори преминаването към възобновяема енергия и въглеродно неутрална икономика по време на възстановяването от пандемията, съобщава Ройтерс. 

Още по темата

В рамките на среща с министъра на околната среда Шинджиро Коидзуми по-рано днес, представители на Japan Climate Leaders Partnership (JCLP), група от 144 компании, представиха препоръки, включващи разширяване на достъпа до възобновяема енергия и въвеждане на цени на въглеродните емисии.

Япония отдавна е критикувана заради силната правителствена подкрепа спрямо въглищата и втечнения природен газ (LNG) и ниските цели за възобновяема енергия и намаляването на парниковите емисии.

„Всички членове на JCLP са много разочаровани от това и особено от плановете на правителството за въглеродните емисии“, споделя пред Ройтерс Кахори Мияке, изпълнителен директор в Aeon Co.

Мияке визира националния план на Япония за намаляване на въглеродните емисии с 20% до 2030 г. спрямо нивата от 2013 г., както и целта на правителството за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) до 22-24% от енергийния микс на Япония до края на това десетилетие.

„Много японски компании са готови да направят промени и ние притискаме правителството да ги улесни“, изтъква Мияке.

Преди аварията в АЕЦ "Фукушима" около 30 на сто от използваната в Япония енергия се генерира от атомната енергетика. В резултат на временния отказ на правителството от този тип енергетика страната беше принудена да се снабдява с електричество предимно от въглищни електроцентрали.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Новият петгодишен план на Китай може да включи ускорен подход към ВЕИ