Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Бизнесът призова японското правителство да ускори прехода към зелена енергия

Представители на някои от най-големите компании в островната страна се срещнаха с министъра на околната среда, давайки препоръки относно ВЕИ и въглерода

Бизнесът призова японското правителство да ускори прехода към зелена енергия

Снимка: Pixabay

Aeon Co., най-големият търговец на дребно в Азия, Fujitsu, Ricoh Co., както и други компании, призоваха правителството на Япония да ускори преминаването към възобновяема енергия и въглеродно неутрална икономика по време на възстановяването от пандемията, съобщава Ройтерс. 

Още по темата

В рамките на среща с министъра на околната среда Шинджиро Коидзуми по-рано днес, представители на Japan Climate Leaders Partnership (JCLP), група от 144 компании, представиха препоръки, включващи разширяване на достъпа до възобновяема енергия и въвеждане на цени на въглеродните емисии.

Япония отдавна е критикувана заради силната правителствена подкрепа спрямо въглищата и втечнения природен газ (LNG) и ниските цели за възобновяема енергия и намаляването на парниковите емисии.

„Всички членове на JCLP са много разочаровани от това и особено от плановете на правителството за въглеродните емисии“, споделя пред Ройтерс Кахори Мияке, изпълнителен директор в Aeon Co.

Мияке визира националния план на Япония за намаляване на въглеродните емисии с 20% до 2030 г. спрямо нивата от 2013 г., както и целта на правителството за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) до 22-24% от енергийния микс на Япония до края на това десетилетие.

„Много японски компании са готови да направят промени и ние притискаме правителството да ги улесни“, изтъква Мияке.

Преди аварията в АЕЦ "Фукушима" около 30 на сто от използваната в Япония енергия се генерира от атомната енергетика. В резултат на временния отказ на правителството от този тип енергетика страната беше принудена да се снабдява с електричество предимно от въглищни електроцентрали.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Байдън може да намали митата на Тръмп без да жертва лоста си срещу Китай