IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Китай може да понижи целта за икономическия ръст до 6,5%

Според източниците на агенцията премиерът Ли Къцян е посочил по-ниската стойност пред членове на компартията миналата седмица

11:41 | 29.10.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Китай Ли Къцян. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Китай Ли Къцян. Снимка: Ройтерс

Китайският премиер Ли Къцян е посочил цел от 6,5% минимален ръст на икономиката през следващите пет години, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници. „Нацията се нуждае от годишен икономически ръст от поне 6,53% през следващите години, за да се спази целта на правителството за умерено проспериращо общество“. Това е заявил Ли Къцян при речта си на 23 октомври пред членове на комунистическата партия.

Изказването на Ли вероятно подсказва, че властите в Пекин за готови да приемат, че страната се намира в най-слабия си период на експанзия, откакто икономиката отвори пазарите си преди над 3 десетилетия, коментира Bloomberg.

В понеделник започна пленумът на Централния комитет, който трябва да приключи днес. На него комунистическото ръководство определя целите за икономическото и социални развитие на страната за периода 2016 – 2020 г. Агенцията подчертава, че това е първият пленум, откакто премиерът Ли Къцян и президентът Си Дзинпин заеха постовете си. Властите в Пекин полагат усилия да реформират икономиката и същевременно да поддържат темпа на краткосрочния икономически ръст достатъчно бърз, за да избегнат негативно влияние от структурните промени. 

„Това по-малко число е по-реалистично и постижимо, ако се приложат съществени реформи“, казва Сяо Гън, професор по финанси в Хонконгския университет. „Добре е, че Ли се фокусира върху обещанието на партията да увеличи жизнения стандарт на китайците. Все пак растежът е най-добрият наличен показател за прогрес“, допълва той.

Редица икономисти прогнозираха, че Пекин ще намали петгодишната цел за растежа до 6,5% от 7% в настоящия план. Това отразява усилията на китайските власти да се отдръпнат от модела, при който експанзията на икономиката е задвижвана от задлъжняване.

„Изглежда премиерът Ли изпраща сигнал чрез речта си, че китайското правителство вероятно ще намали целта си за растежа до 6,5% през 13-ия петгодишн план“, казва Лъ Ся, икономист в Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, базиран в Хонконг. „Целта за 6,5% също е донякъде предизвикателство, 5-6% изглежда по-постижима“, допълва той.

Ли Къцян е заявил, че китайската централна банка не бива да прибягва до количествени облекчения, които ще залеят икономиката с прекалено много пари, твърдят източниците на Bloomberg. Коментарът показва, че централната банка в Пекин вероятно е против мерки, подобни на тези в САЩ и Япония - за директно изкупуване на активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 8 години
Която и икономика от топ10, да глътне вода, ще удави още 20+ около нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още