IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатството в Русия - най-неравномерно разпределено

62% от богатството в Русия се контролира от милионери, докато в Япония този дял е 22%, а в САЩ е 32%

21:10 | 01.09.16 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Социалното неравенство в големите световни икономики е най-изразено в Русия, където близо две трети от богатството се контролира от милионери, сочи проучване, цитирано от CNBC.

62% от богатството в Русия се държи от милионери (в доларово изражение), а 26% се контролира от милиардери, изчисляват от New World Wealth в своето проучване.

"Ако милионерите контролират над 50 на сто от богатството в дадена страна, значи има много малко място за смислена средна класа", коментират от компанията.

Япония, третата по големина световна икономика, е "най-равнопоставената" голяма държава по този показател, като милионерите там контролират само 22 на сто от общото богатство.

САЩ са "изненадващо равнопоставени", като около една трета от богатството в страната е собственост на милионери.

"Това е изненадващо нисък дял предвид негативното представяне на САЩ по отношение на неравенството в доходите", посочват от New World Wealth.

Неравенството на доходите, заедно със застоя на заплащането и благосъстоянието на средната и работническата класа, е в центъра на вниманието в САЩ преди предстоящите президентски избори през ноември.

New World Wealth поставя САЩ на осмо място в света по средно благосъстояние на един човек, което оценява на 151 хил. долара.

Начело в тази класация е Монако, където над 5% от общо 40-те хил. жители имат по над 10 млн. долара. Богатството на един човек там се изчислява средно на малко под 1,6 млн. долара.

Дял от богатството, концентриран в милионери по държави:

Русия: 62%
Индия: 54%
Великобритания: 35%
САЩ: 32%
Австралия: 28%
Япония: 22%

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

22
rate up comment 3 rate down comment 3
Чесмир
преди 7 години
Кой беше го казал, че 1980те не свършват. Западняк беше. Тогава победи дясното. Тогава се появи думата с м о т а н я к. Тогава десните политици също правеха дълг, за въоръжение, подслушване, и за връщане на дълг с дълг, и дълг за да има ниски данъци. Една политика водеща до край на прогресът. Лявото прави дългове, така - че да следва прогрес и връщане на дълговете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 2
Чесмир
преди 7 години
Трябва средната заплата да е 70-80% от БВП на зает. В Русия има повече стойност за капиталистът, и като заплата спрямо печалбата и като ниски данъци. "Гладстон тук казва, че би съжалявал, ако наистина е така но че е така: това опияняващо увеличение на власт и богатство се ограничава само върху имотните класи." Гладстон, казва, че растежът се отнася само за имотните класи.Това е написано в "Капиталът" - на Маркс. 7% от населението има депозити - ДАННИ ОТ 2012г.: "През последните две години хората, които имат спестявания са намалели двойно - от 14% в началото на 2010 година до 7 % или 511 000 души в началото на тази година. От седемте процента българи със спестявания пък едва 13 на сто имат депозити над 5 000 лв. или това са приблизително 66 000 души.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
"Примерно дядо мави като го чета се чудя дали някой ден и на мен като спре да ми става ще се озлобея така и ще изпростея ..."По зле ше е ...на виагра ше си , отсега си плющиш плюсовете сам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Нищо де , не е фатално...попаднал си на хора , ше стане човек от тебе , ше бъдем търпеливи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Това обяснявам, повечето хора (може би и аз) които пишат тук, яко са се объркАли. АМА ЯКО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
"Инвестора се научи, че работническо дело скача на думата Русия като бик на червен *** и за това всяка втора статия е Русия, Южен Поток, Турски Поток, Путин, защото веднага под нея 3000 коментара - трафик е това, импресии и ,...кинти. "Ами погледни във тема Политика ...Маранди вече е по-заслужил инвеститор и от Бойчо...20000 поста простотии и си вече върхът...ама на какво , после целият му куклен театър : импотента ,ОМГто , математика , Иван , тоалетната хартия...а пък острието на интелекта е манифейса..."И ТЕ ТАКА"Старите гейове кандид , равновесието и кефала вече само дават тона...Обясни на тези "орица" че са се объркАлЕ...пишат у Работническо дело !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 7 години
прав си, за това само с теб и още 2-3 *** се хващам да пиша сериозни неща... другите само за подигравки стават или като сдухаш нещо да ти оправят настроението като видиш че има доста по зле от теб. Примерно дядо мави като го чета се чудя дали някой ден и на мен като спре да ми става ще се озлобея така и ще изпростея ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 7 години
Както върви , след сто години може и милиард долари да струва..----може, питай оня дърт смукач нобел да ти обясни как 70те един Мустанг е струвал 3000$ :):):) там с него ще се разберете, че сте си лика прилика :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 4
khao
преди 7 години
и аз съм шокиран, такъв известен инвеститор на бфб да не може да чете :):) ... и тойв статията, колкото и неточно да е написана обяснява точно обратното, че руснаците са скъсани чували с изключение на супер богатия елит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 9
panther
преди 7 години
Тука някакви плиткоумни пропагандисти измислят нови показатели само и само да плюят по руснаците.Има си стандартни статистически показатели за неравенство на богатството - индекс на Джини, съотношение на богатството на топ/ботъм 10% или 20%. По тези показатели всъщност САЩ и Русия са учудващо сходни.А иначе едната била " войнствена тоталитарна диктатура съа санкции от целия цивилизован свят" а другата била "връхта на демокрацията с възможност за всеки".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още