Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Богатството в Русия - най-неравномерно разпределено

62% от богатството в Русия се контролира от милионери, докато в Япония този дял е 22%, а в САЩ е 32%

Богатството в Русия - най-неравномерно разпределено

Снимка: Pixabay

Социалното неравенство в големите световни икономики е най-изразено в Русия, където близо две трети от богатството се контролира от милионери, сочи проучване, цитирано от CNBC.

62% от богатството в Русия се държи от милионери (в доларово изражение), а 26% се контролира от милиардери, изчисляват от New World Wealth в своето проучване.

"Ако милионерите контролират над 50 на сто от богатството в дадена страна, значи има много малко място за смислена средна класа", коментират от компанията.

Япония, третата по големина световна икономика, е "най-равнопоставената" голяма държава по този показател, като милионерите там контролират само 22 на сто от общото богатство.

САЩ са "изненадващо равнопоставени", като около една трета от богатството в страната е собственост на милионери.

"Това е изненадващо нисък дял предвид негативното представяне на САЩ по отношение на неравенството в доходите", посочват от New World Wealth.

Неравенството на доходите, заедно със застоя на заплащането и благосъстоянието на средната и работническата класа, е в центъра на вниманието в САЩ преди предстоящите президентски избори през ноември.

New World Wealth поставя САЩ на осмо място в света по средно благосъстояние на един човек, което оценява на 151 хил. долара.

Начело в тази класация е Монако, където над 5% от общо 40-те хил. жители имат по над 10 млн. долара. Богатството на един човек там се изчислява средно на малко под 1,6 млн. долара.

Още по темата

Дял от богатството, концентриран в милионери по държави:

Русия: 62%
Индия: 54%
Великобритания: 35%
САЩ: 32%
Австралия: 28%
Япония: 22%

По статията работи: Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (22)

   1| 2| 3    
3
 
3
 
22
преди 4 години
Кой беше го казал, че 1980те не свършват. Западняк беше. Тогава победи дясното. Тогава се появи думата с м о т а н я к. Тогава десните политици също правеха дълг, за въоръжение, подслушване, и за връщане на дълг с дълг, и дълг за да има ниски данъци. Една политика водеща до край на прогресът. Лявото прави дългове, така - че да следва прогрес и връщане на дълговете.
2
 
3
 
21
преди 4 години
Трябва средната заплата да е 70-80% от БВП на зает. В Русия има повече стойност за капиталистът, и като заплата спрямо печалбата и като ниски данъци. "Гладстон тук казва, че би съжалявал, ако наистина е така но че е така: това опияняващо увеличение на власт и богатство се ограничава само върху имотните класи." Гладстон, казва, че растежът се отнася само за имотните класи.Това е написано в "Капиталът" - на Маркс. 7% от населението има депозити - ДАННИ ОТ 2012г.: "През последните две години хората, които имат спестявания са намалели двойно - от 14% в началото на 2010 година до 7 % или 511 000 души в началото на тази година. От седемте процента българи със спестявания пък едва 13 на сто имат депозити над 5 000 лв. или това са приблизително 66 000 души.
3
 
6
 
20
ing5rov до: khao
преди 4 години
"Примерно дядо мави като го чета се чудя дали някой ден и на мен като спре да ми става ще се озлобея така и ще изпростея ..."По зле ше е ...на виагра ше си , отсега си плющиш плюсовете сам...
2
 
5
 
19
ing5rov до: misanthrope
преди 4 години
Нищо де , не е фатално...попаднал си на хора , ше стане човек от тебе , ше бъдем търпеливи.
1
 
5
 
18
misanthrope до: ing5rov
преди 4 години
Няма профилна снимка
Това обяснявам, повечето хора (може би и аз) които пишат тук, яко са се объркАли. АМА ЯКО!

Още от Азия
Индексите на азиатските пазари започнаха седмицата колебливо